Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Klimaatverandering ernstige belemmering voor Egyptische aardbeiensector"

De klimaatverandering treft Noord-Afrika harder dan waar ook ter wereld. In Egypte manifesteert de klimaatverandering zich in vele vormen en heeft ze invloed op verschillende gewassen, waarvan aardbeien een van de meest gevoelige is. Mohamed Ali Fahim, adviseur van de Egyptische minister van Landbouw, en Emad Mahdy, CEO van Fayruz Nurseries, maken de balans op van een sector in moeilijkheden en voorspellen een lastig seizoen.

Fahim, die ook voorzitter is van het Climate Change Information Center, beschrijft hoe klimaatverandering zich manifesteert in Egypte: "We worden steeds vaker getuige van plotselinge en scherpe temperatuurschommelingen, onregelmatige neerslagverdeling en extreme hitte- en koudegolven. Dit heeft een fysieke impact op planten en bodemkwaliteit."


Links: Mohamed Ali Fahim; rechts: Emad Mahdy

Fahim vervolgt: "De temperaturen in Egypte zullen blijven stijgen. Het vorige seizoen (2023-2024) was bijzonder moeilijk voor de telers van aardbeien en we kunnen voor 2024-2025 een nog moeilijker seizoen verwachten. We verwachten meer hittegolven, plotselinge temperatuurschommelingen, lange droge periodes en verrassende regenval. De zomer zal laat zijn en hete, droge winden en recordtemperaturen brengen. We verwachten ook een korte, maar zeer koude winter met hagelbuien en een regenachtige herfst."

Op het gebied van teelt ziet Mahdy de resultaten op de grond. Hij beschreef een bijzonder moeilijk seizoen vorig jaar: "De aardbeien waren erg gevoelig voor weersomstandigheden. Door de hoge temperaturen rijpten de vruchten te snel, waardoor de grootte en de kwaliteit afnamen. Er was een probleem met de levering van exporteerbare aardbeien, vooral op markten waar de importnormen streng zijn."

"Het afgelopen seizoen werd gekenmerkt door een daling van de productiviteit en een stijging van de teeltkosten," vervolgt Mahdy. Irrigatie-, voedings- en plaagbestrijdingsprogramma's moesten aanzienlijk worden geïntensiveerd. Om dezelfde redenen zijn ook de kosten van de planten gestegen, tot 150 dollar per duizend planten, aangezien voor één hectare aardbeien 70 tot 95 duizend planten nodig zijn, afhankelijk van het ras. De kosten van diepgevroren aardbeien zijn gestegen tot 1.500 - 2.000 USD per ton, vergeleken met een gemiddelde van 1.000 USD in het vorige seizoen." Een teken van de stijgende kosten van Egyptische aardbeien is dat de prijs van diepgevroren aardbeien vorig seizoen voor het eerst hoger was dan die van verse aardbeien.

Mahdy van zijn kant voorspelt een moeilijk seizoen voor aardbeien volgend jaar. Hij zegt: "Klimaatverandering vormt een ernstige belemmering voor de aardbeiensector in Egypte. Het is nu al moeilijk voor ons in de kwekerijen. We zien dat het moeizamer is om de planten te onderhouden en vooral duurder. Dit zal gevolgen hebben voor de telers, met totale teeltkosten van maar liefst 28 duizend USD per ha, en vervolgens voor de verkoopprijzen. In dit tempo denk ik dat de prijzen voor verse aardbeien aan het begin van het seizoen niet lager zullen liggen dan 10 USD per kilo verse aardbeien, en diepgevroren aardbeien op 2000-2500 USD per ton."

Voor meer informatie:
Emad Mahdy
Fayruz Nurseries
Tel: +201014040722
[email protected]

Mohamed Ali Fahim
Egyptian Ministry of Agriculture
www.linkedin.com/in/prof-dr-mohamed-ali-fahim-73554915

Publicatiedatum: