Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste gele perzik van het Spaanse seizoen wordt in Calanda geteeld

Het lange Spaanse perzikseizoen is al flink onderweg. Het begon in de maand april en de komende weken zal in de regio Aragón een van de bekendste gele perziken worden geplukt, namelijk de Calanda perzik met beschermde oorsprongsbenaming.

"In onze streek begon het seizoen op 20 juni, weliswaar met enkele rassen die niet onder de BOB vallen. Het weer is ons dit jaar gunstig gezind geweest, we hebben geen last gehad van vorst of hagel", zegt Antonio Cerdán van het teeltbedrijf La Calandina. "Maar door het gebrek aan regen en de beperkingen op irrigatie valt de maatsortering wat tegen. Tegelijkertijd zorgt de droogte ervoor dat het fruit een hogere Brix heeft. De vroegste rassen haalden zelfs waarden tusen de 14 en 16 graden."

"De vraag is tot nu toe vrij goed geweest. Op dit moment kunnen we niet aan alle vraag voldoen. Er is niet zoveel geoogst in de eerste helft van augustus, maar dat is positief voor de prijzen, die zo de impact van de kleinere maten enigszins kunnen compenseren. Want het is natuurlijk een feit dat ook de maatsortering de prijs van het fruit beïnvloedt", merkt Antonio op.

"Toch verwachten we voor de perziken met het BOB-label een aanzienlijke opbrengst. De verwachtingen zijn hooggespannen."

De Calanda perzik is een typische variëteit van de streek rond het dorp Calanda. De perzik wordt zelfs vermeld in middeleeuwse teksten. In de loop der eeuwen werd het ras verfijnd door de telers, die de perzikbomen selecteerden die het best geschikt waren voor de bodem- en klimaatomstandigheden in de streek. Het is bovendien de enige perzik waarover beschermende zakken worden getrokken, een techniek die vroeger, toen er nog geen chemische gewasbeschermingsmiddelen bestonden, werd gebruikt om aanvallen van het insect Ceratitis capitata te voorkomen. Die techniek wordt heden ten dage nog gehandhaafd, wat deze perzik speciaal maakt.

"De Calanda perzik heeft nog een ander groot voordeel en dat is dat het seizoen tot begin november duurt. Het is de laatste perzik van het Spaanse seizoen. Deze fruitsoort is van heel groot belang voor de tuinbouw in de streek."

Voor meer informatie:
La Calandina
Avda. Autonomía Aragonesa, n.º 80
44570 Calanda (Teruel) – Spanje
Tel: +34 978 846 278
[email protected]
https://lacalandina.com

Publicatiedatum: