Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 33:

"Minder Spaanse en Italiaanse nectarines en perziken op Duitse markt"

Het steenfruitseizoen nadert zijn einde, met afgenomen leveringen van nectarines en perziken uit Spanje en Italië op de Duitse markt. Over het algemeen behaalden Spaanse en Italiaanse producenten een betere oogst dan in de afgelopen vijf jaar. Op de Duitse groothandelsmarkten werden de tekorten aangevuld door kleinere hoeveelheden uit Turkije, Griekenland en Frankrijk. De vraag werd zonder grote problemen voldaan, hoewel de interesse tijdens de vakantieperiode soms laag was. Volgens de BLE voldeden de producten niet altijd aan de verwachtingen op het gebied van smaak en houdbaarheid, waardoor de afzet vertraagde en tot soms lagere prijzen leidde.
Aan de andere kant werden er ook zeer aantrekkelijke producten aangeboden, waarvan de prijzen gestaag stegen. In München breidde de Turkse import zich uit, waarmee handelaren het bevoorradingsgat door de beperkte Spaanse en Italiaanse leveringen opvulden. In Berlijn bleek het fruit uit Turkije en Frankrijk overtuigend in kwaliteit en formaat, waardoor het snel verkocht werd. Er waren ook enkele binnenlandse producten beschikbaar in de hoofdstad, maar die waren minder populair, met kaliber B verkocht voor €6 per doos van 4 kg.

Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijsrapport te gaan.

Appelen
Het seizoen werd voortgezet en er was een zekere verandering te zien in het assortiment: de aanwezigheid van vroege rassen nam af, terwijl het belang van latere rassen toenam. Elstar, Boskoop en Tenroy waren nu in grotere hoeveelheden beschikbaar. Santana was een nieuwe toevoeging aan het assortiment.

Peren
Italiaanse variëteiten domineerden het toneel in de vorm van Santa Maria en Carmen; Williams Christ en Abate Fetel hadden een aanvullend karakter. De Turkse Santa Marie speelde een belangrijke rol. De al gevestigde binnenlandse Clapps Liebling werden nu steeds meer geflankeerd door Williams Christ. De eerste Duitse Conference verscheen ook sporadisch.

Druiven
Italiaanse partijen overheersten. Naast vele andere variëteiten waren Victoria, Michele Palieri en Black Magic het populairst. Turkse Sultana won marktaandeel en kostte €12,50 per doos van 5 kg in Hamburg en tussen €2,75 en €3,00 per kg in Berlijn. Spaanse partijen vervolledigden het assortiment met kleine hoeveelheden.

Aardbeien
Hoewel de beschikbaarheid van binnenlandse producten hier en daar langzaam afnam, bleven er lokaal aanzienlijke hoeveelheden late rassen op de markt komen. Aan de vraagzijde was er een zekere verzadiging van de klanten.

Abrikozen
Het seizoen was op zijn retour: de leveringen waren merkbaar verminderd. Sommige verkopers hadden de winkels al verlaten en vooral Italiaans en Spaans fruit was niet langer constant beschikbaar. De kwaliteit liet steeds meer te wensen over en abrikozen van mindere kwaliteit waren zeker geen uitzondering.

Pruimen
De komst van de eerste binnenlandse Presenta en Ortenauer pruimen luidde het laatste deel van het seizoen in: Hanita werd steeds meer vervangen en de Schöne van Cacak verloor ook marktaandeel. Naast enkele topvariëteiten waren ook Auerbacher, Bühler Frühzwetschge en Fellenberg beschikbaar uit Duitsland.

Citroenen
Het Spaanse Verna-seizoen liep op zijn einde en de aanwezigheid was duidelijk aan het afnemen. Daarentegen won de Zuid-Afrikaanse Eureka aan belang. Klanten moesten voor deze laatste vaak wat dieper in de buidel tasten.

Bananen
De feestdagen leidden tot een zeer beperkte vraag op sommige markten. Hoewel handelaars reageerden door het aanbod te verminderen, moesten sommigen hun vraag in de loop van de week verlagen om overschotten te vermijden.

Bloemkool
De binnenlandse aanvoer domineerde en werd op bepaalde punten gemonopoliseerd. Er waren ook Poolse en Nederlandse partijen in Berlijn en Belgische partijen in Keulen. De vraag was niet bijzonder groot en er kon zonder problemen aan worden voldaan. Toch gingen de prijzen vaak omhoog, soms vrij sterk.

Sla
Binnenlandse partijen overheersten, met Belgische en Nederlandse zendingen als aanvulling op sla en Nederlandse en Spaanse aanvoer van ijsbergsla. Het aanbod was uitgebreid. De belangstelling kon dit niet altijd bijhouden. Over het algemeen was de opslagruimte vrij beperkt vanwege de feestdagen.

Komkommers
Het assortiment komkommers bestond uit binnenlandse, Nederlandse en Belgische partijen. Hoewel de vraag niet bijzonder sterk was, stegen de prijzen toch: de prijsstijgingen waren deels te wijten aan een hogere inkomende vraag, maar ook aan aanbodfactoren.

Tomaten
De transacties werden gedomineerd door Nederlandse en Belgische aanbiedingen. Italiaanse en binnenlandse partijen verschenen slechts aanvullend. Een vrij uitgebreid aanbod kon rekenen op een terughoudende belangstelling. Noteringen wezen dan ook vaak in negatieve richting.

Paprika's
Nederlandse leveringen kenmerkten de markt, terwijl Turkse, Belgische en binnenlandse leveringen deze aanvulden. De beschikbaarheid was ruim voldoende om aan de vraag te voldoen. De vraag was niet bijzonder groot. Qua prijs lieten Nederlandse en Belgische producten veelal een stijgende lijn zien.

Bron: BLE

Publicatiedatum: