Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in vergelijking met 2023

Lagere prijzen cherry- en specialtytomaat in juli

Cherry- en specialtytomaten zijn populair. De onderscheidende tomaten leveren goede prijzen op, dikwijls fors hoger dan traditionele losse tomaten of trostomaten. Toch is het niet altijd feest. Ten opzichte van vorig jaar juli lagen de prijzen voor cherry- en specialtytomaten namelijk lager in zowel Nederland, Spanje, Italië en Frankrijk. Dat blijkt uit een nieuwe update van het tomatendashboard van de Europese Commissie.

De gemiddelde kiloprijzen in de populaire tomatencategorie lopen fors uiteen. Met alsnog 4,61 euro per kilo zijn de tomaten in Frankrijk veruit het duurst. In Nederland leverden ze afgelopen maand gemiddeld 2,08 euro op, terwijl in Spanje 1,50 en in Italië gemiddeld 1,52 wordt betaald voor een kilo.

Met zulke kiloprijzen liggen de prijzen in alle gevallen nog wel boven de gemiddelde tomatenprijs die in juli is gerealiseerd. 1,28 euro per kilo is het EU-gemiddelde. Dat is, in tegenstelling tot de over de hele linie moeizame maand juni, weer iets boven het vijfjarig gemiddelde.

In Nederland ligt de gemiddelde kiloprijs voor cherry- en specialtytomaten nog altijd 73 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Voor Spanje, Italië en Frankrijk is dat anders. In Spanje liggen de prijzen hier 15 procent onder, in Frankrijk 8 procent en in Italië liggen de prijzen precies op het vijfjarig gemiddelde.

De grootste prijsafwijking ten opzichte van 2023 wordt opgetekend in Spanje, waar de prijs ten opzichte van vorig jaar juli 37 procent lager ligt. In Nederland ligt de prijs 16 procent lager.