Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Louis De Cleene, Devos Group

"Weinig kleine peren zullen daar komend seizoen tot hoge prijzen leiden"

Tholen - Er is zoals steeds veel speculatie over de nieuwe oogst Belgische peren. In eerste instantie werd de opbrengst fors minder geschat door het slechte voorjaar. Vervolgens leek het toch de goede kant op te vallen. Nu blijkt er toch echt aanzienlijk minder geplukt te worden, zo stelt Louis De Cleene van Devos Group. "Na een week plukken kunnen we toch wel zeggen dat er, niet alleen bij ons, maar overal in België, minder fruit van de bomen komt dan verwacht. Het zal ongeveer 25 procent minder zijn ten opzichte van een normale oogst."

"Van de week sprak ik een van onze telers die inmiddels 3 dagen aan het plukken was", zo gaat de commercieel verantwoordelijke van het teelt- en handelsbedrijf uit het Vlaamse Bekkevoort verder. "Hij gaf aan dat hij nu al anderhalve dag voorliep op schema, omdat er zo weinig aan de bomen hangt. Dat is toch heel opvallend. Aan de andere kant zal het ervoor zorgen dat we niet met een volle markt komen te zitten. We hebben dit seizoen daarentegen te maken met een aantal landen die een betere oogst hebben dan vorig jaar. Het zijn nog altijd geen grote volumes, maar, zeker in bijvoorbeeld Italië, is er wel een herstel ten opzichte van het rampjaar van vorig jaar. Toch verwachten we een positief seizoen voor zowel teelt als handel."

Duurdere kleine peren
Wel zal het wat lastiger worden in de markt van de kleinere peren. "De maat is sowieso een stuk groter. We hebben grove peren, omdat er minder aan de bomen hangt. Ik heb daardoor het gevoel dat we onze klanten die de kleinere maten prefereren al wat meer zullen moeten teleurstellen. Dat gebeurt nu al en is heel vervelend, zeker omdat we andere jaren dankbaar zijn dat we die klanten hebben. Dit zal ervoor zorgen dat de kleine peren duurder worden, zeker relatief gezien tegenover de grove maten. Voor die grove kalibers moeten we vooral zorgen dat we de export fijn aan de gang kunnen blijven houden. We moeten het aan een realistische, maar economisch verantwoorde prijs verkopen in het begin van het seizoen. Overal zijn er toch lokale peren in de eerste maanden, dus we moeten een interessant alternatief bieden in die landen met een mooie prijs, maar ik heb het gevoel dat er wel vraag is en blijft naar de Belgische Conference. Onze peer wordt nog steeds wereldwijd geapprecieerd vanwege haar prima prijs-kwaliteitverhouding."

"Alleen zal men wel rekening moeten houden met peren met lichte hagelplekjes", zo vervolgt hij. "Daar ontkom je niet aan. Overal in België heeft men hagel gehad, dus je ziet het nu ook in de sorteringen. Er zijn eigenlijk haast geen partijen waar geen hagel op zit. Gelukkig zijn het wel voornamelijk vroege inslagen geweest, waardoor een groot deel is weggetrokken en het slechts oppervlakkige kleine beschadigingen zijn. Niets wat de sterkte van de peer aantast, maar men zal ermee moeten leren leven voor komend seizoen."

Weloverwogen risicospreiding
Kijkend naar het nieuwe seizoen is Louis, ondanks de lagere volumes, dan ook vrij positief. "Nu is iedereen bezig met de pluk en dan zal er wel een of twee weken even wat aanvoer zijn. Vlak daarna zien we dan weer dat toch veel mensen, omdat er minder is geplukt, niet zo gehaast zijn met de verkoop. De prijzen zijn traditiegetrouw ook wat lager in oktober/november, dus gaan er waarschijnlijk veel wachten tot december/januari. Hopelijk wacht het merendeel niet té lang, want we hebben vorig seizoen gezien waar dat toe kan leiden. Een weloverwogen risicospreiding zou het beste zijn voor iedereen. Zo doen we het zelf met onze eigen teelt en ook onze vaste telers werken op die manier."

"Het heeft de voorbije jaren alvast geloond om gespreid over het hele jaar peren uit eigen portefeuille te sorteren en verkopen, zo worden de 'ups-and-downs' vanzelf ingedekt. Laten we zeggen dat we voor Nieuwjaar misschien geen mirakels hoeven te verwachten in verkoop, maar toch zeker erna wel een mooie lente met prima prijzen tegemoet mogen zien. Als het oosten goed blijft laden en ook de klasse 2 goed weggaat, zodat er geen druk op de markt komt, zie ik wel een jaar waarin de kosten gedekt worden en er ademruimte komt voor onze telers."

Appels een vraagteken
Waar er bij de peren over het algemeen toch een positieve sfeer boven de markt hangt, zal dat bij de appels toch enigszins een ander verhaal zijn, zo stelt Louis. "Het is momenteel nog koffiedik kijken. Bepaalde percelen, van bepaalde variëteiten, hebben ongewoon weinig behang. Wij hebben zelf percelen van bijvoorbeeld Jonagold, Gala en Golden waar je maar 5 ton per hectare zou plukken, maar anderzijds zijn er ook percelen die gewoon helemaal vol hangen. Hagel en het gure weer, in combinatie met omstandigheden van vorige jaren, leiden tot een zeer wisselend beeld. De appel die er is, lijkt zonder twijfel grof uit te vallen."

Toch lijkt het paradepaardje van Devos, de Rubis Gold appel, de dans enigszins te ontspringen. "Daar hebben we de afgelopen tijd veel van bij geplant, net als enkele van onze vaste telers. Voor ons is het nog altijd een ontdekkingstocht, maar dat lijkt toch mee te vallen qua kilo's. Net als alle appels zullen ze wat dikker gaan worden vanwege de lagere volumes aan de bomen, maar dat is zeker niet nadelig."

Voor meer informatie:
Louis De Cleene
Devos Group
Eugeen Coolsstraat 66
3460 Bekkevoort - België
+32(0)16 77 97 58
[email protected]
www.devosgroup.com