Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische teler Dirk Roggeman emigreerde naar Canada

Wordt de QTee peer een succes in Noord-Amerika?

De Celina QTee® peer wordt sinds 2015 in België geteeld en werd dit jaar voor het eerst in Canada geoogst. Het ras met rode blos is een kruising tussen een Williams peer en een Broket July. In de loop der jaren heeft de teelt zich wereldwijd verspreid en naast België wordt de peer nu ook geteeld in verschillende andere Europese landen, alsook in Zuid-Afrika, Australië en Marokko. Het ras wordt nog niet commercieel geteeld in Noord-Amerika.

Mogelijk liggen er echter kansen in het verschiet. In 2021 werd de variëteit op kleine schaal aangeplant in Ontario, Canada. "Ik heb één boomgaard in de streek van Georgian Bay", zegt Dirk Roggeman die in 2019 van België naar Canada emigreerde. Hij plantte de QTee peer in 2021, in samenwerking met ABCz Group en Fruithandel Wouters, eigenaars van de exclusieve rechten van het ras en het merk. "We hebben de Celina bomen geplant in het kader van een testcontract met het idee om deze peer in Canada te introduceren en we hebben net de eerste oogst achter de rug." De peren worden lokaal verkocht aan zowel retail als groothandel.

Testfase in Canada
In Canada bevindt het ras zich in een testfase. "We doen ervaring op met de teelt en de afzet van QTee en zijn op zoek naar feedback van klanten." Roggeman zelf is erg tevreden over de eerste oogst. "De peren hebben de goede maatsortering te pakken, ze kleuren goed en zijn resistent tegen bacterievuur. Het is een prachtig ras en ik zie echt potentieel voor QTee om wereldwijd een merk te worden", voegt Roggeman toe.

"Ondanks een gunstig klimaat heeft Canada geen rijke geschiedenis in de teelt van peren. In een straal van 100 kilometer zijn er nauwelijks telers van peren. Ik heb weet van nog één andere teler", zegt Roggeman. Het is zijn doel om de QTee peer met succes op de Canadese markt te brengen en het areaal uit te breiden in de komende jaren.

De VS daarentegen heeft een veel grotere perensector, vooral in Washington en Oregon. Het ras wordt echter nog niet geteeld in de VS. Vorig jaar kreeg Proprietary Variety Management de licentie om het perenras in de VS te beheren. Het bedrijf zei toen dat ze eerst consumentenonderzoeken zouden uitvoeren en een nieuw handelsmerk zouden kiezen om de peer in de VS af te zetten.

In Europa is QTee al een aantal jaren erg succesvol. "Dit is mede te danken aan ABCz Group en Wouters die veel informatie over het ras delen met hun telers", besluit Roggeman.

Voor meer informatie:
Dirk Roggeman
Fruitbedrijf Roggeman
[email protected]

Voor informatie over het ras:
ABCz Group
[email protected]

Publicatiedatum: