Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt bananen

Het klimaat heeft een aanzienlijke impact op de bananentoeleveringsketen wereldwijd. In Zuid-Amerika, vooral in Ecuador, leidde dit tot een afname van 1,6% in de export tot juli 2024 door lagere opbrengsten. In Noord-Amerika daalde de bananenaanvoer uit Latijns-Amerika door stormen in Mexico en Guatemala en door regen en hoge temperaturen die schade aan de bomen veroorzaakten. Dit resulteerde in een lagere vraag, voornamelijk door de zomervakantie. In China daalde de export van Filipijnse bananen door ongunstige weersomstandigheden, wat leidde tot kleinere volumes en hogere prijzen. Vietnam vulde deze leemte op, terwijl Cambodja en Laos hun teelt uitbreidden om te concurreren met de Filipijnen, die in China minder populair worden.

In Europa was de vraag naar bananen lager door de zomervakantie en warm weer. De Canarische Eilanden kampten met overproductie door hoge temperaturen en klimaatverandering, wat leidde tot een prijscrisis. Italië zag een stabiele markt, terwijl in Duitsland de vraag door de vakantieperiode beperkt was en retailers het aanbod moesten verminderen. In Nederland zijn de bananenprijzen gemiddeld hoger door de zomervakantie en warmte, wat leidde tot een dip in de markt. In Zuid-Afrika beïnvloedden overstromingen en een koude winter de bananenaanvoer, met schade in het zuiden van Mozambique door extreem lage temperaturen die het gebladerte beschadigden.

Nederland: Bananenprijzen liggen gemiddeld hoger dan vorig jaar
"Hitte, vakantie en bananen gaan nooit samen," zegt een Nederlandse importeur. Daarom toont de bananenmarkt de afgelopen drie weken een dip. "Maar we klagen niet. De bananenprijzen liggen gemiddeld hoger dan vorig jaar en vorige week veerde de markt weer op. Daarmee hebben we een kortere zomerdip gehad dan andere jaren. Op dit moment schommelt de prijs rond de 12 euro, maar we komen uit een situatie van 10 euro. Ik verwacht dat deze opwaartse trend zich zal voortzetten. We zullen geen superhoge prijzen gaan zien, maar ik denk wel dat de prijzen op een stabiel niveau kunnen blijven. Ik denk dat de bananenconsumptie op een hoger niveau ligt dan andere jaren. Misschien omdat bananen sowieso tot de goedkopere fruitsoorten in de supermarkt behoren en andere fruitsoorten tegen hogere prijzen werden aangeboden. Sinds de oorlog exporteren we meer bananen naar Oekraïne. Voorheen verliep die export via Odessa, maar nu komt hij binnen via Noord-Europa. Bovendien gaan de retailcontracten sowieso door. Biologische bananen zijn voor ons ook een vrij grote productgroep geworden. Ik zie dat aandeel toenemen, niet met sprongen, maar geleidelijk."

Duitsland: Beperkte vraag door de vakantie
De vakanties leidden tot een zeer beperkte vraag op sommige markten. Hoewel retailers reageerden door hun aanbod te verminderen, moesten sommige retailers hun vraag in de loop van de week verlagen om overschotten te voorkomen. Op sommige plaatsen werd het hele assortiment getroffen door de verlagingen, maar in sommige gevallen daalden alleen de prijzen van tweede of derde merken.

Spanje: Prijscrisis voor Canarische Eilanden houdt aan door overproductie
De prijscrisis voor bananen van de Canarische Eilanden duurt al sinds juli voort en heeft ernstige gevolgen voor de telers op de Canarische Eilanden. "Het aanbod van Canarische bananen is nog steeds veel groter dan de vraag, die gewoonlijk het laagst is in juli en augustus, die samenvallen met de zomervakantieperiode," legt een grossier uit.

Hoge temperaturen en klimaatverandering dragen bij aan de overproductie op de eilanden, waarbij het wekelijkse aanbod groter is dan de vraag. "We kwamen na een paar maanden in april, mei en juni met een tekort aan producten en een zeer sterke vraag, maar in juli begon het te warm te worden en versnelde de teelt en ging het bergafwaarts met de markt", herinnert hij zich.

Volgens Asprocan, de Vereniging van Organisaties van Bananenproducenten van de Canarische Eilanden, komt er voor de 34e week zo'n 7,5 miljoen kilo bananen van de Canarische Eilanden op de markt. De markt kan echter maar ongeveer 5 miljoen kilo absorberen en dat tegen lage prijzen voor de telers. Dit heeft geleid tot de vernietiging van grote hoeveelheden bananen, hoewel de retailprijzen hoog blijven. Voor deze week wordt verwacht dat er nog een miljoen kilo zal worden vernietigd, waardoor er in augustus in totaal drie miljoen kilo zal worden weggegooid. De grossier herinnert zich dat "voor het uitbreken van de pandemie, de grootschalige retail goed was voor 60% van de bananenverkoop op de Canarische Eilanden, terwijl dat nu ongeveer 80% is. Dit veroorzaakt deels een zeker 'trechtereffect' in de handel en de verkoopprijzen aan de eindconsument blijven hoog vergeleken met de prijzen die op het veld worden betaald", wijst hij erop.

Aan de andere kant liggen de bananenprijzen volgens de grossier nu boven die van Canarische bananen, met een stabiele vraag, omdat "over het algemeen niet meer bananen worden verkocht omdat ze goedkoper zijn". Hij wijst er ook op dat het aandeel van overzeese bananen de afgelopen jaren is gestegen van 50% naar bijna 60% in Mercabarna, de op één na grootste groothandelsmarkt in Spanje en de grootste in termen van verkoopvolume van verse levensmiddelen in Europa. "En het lijkt erop dat overzeese bananen de komende jaren marktaandeel zullen blijven winnen," voegt hij eraan toe. De situatie op de bananenmarkt van de Canarische Eilanden zou kunnen verbeteren met de start van het schooljaar.

Italië: Stabiele markt
In Italië is de bananenconsumptie niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Integendeel, de jaarlijkse curve is stabiel gebleven. "Normaal daalt de consumptie in de zomer, dus zodra er wat extra goederen uit het buitenland komen, lijdt de markt daaronder. Dat is dit jaar niet gebeurd. Er zijn geen grote hoeveelheden vanuit Midden- en Zuid-Amerika (Costa Rica, Colombia en Ecuador) het land binnengekomen waardoor de prijzen zijn gedaald, zei een handelaar in Midden-Italië. Na de zomer, met de terugkeer naar school, zou de consumptie weer moeten stijgen. In de eerste weken van september plannen supermarkten promoties die zouden moeten helpen om de aankopen te verhogen. "We zullen moeten afwachten of het aanbod gelijk blijft of stijgt. Maar het is nog een beetje te vroeg om dat te zeggen. Eén ding is zeker: er zullen geen bevoorradings- of logistieke problemen zijn". Volgens de handelaar is de wereldmarkt voor bananen dit jaar stabiel: De 'normale', niet uitzonderlijke vraag heeft een stabiele verkoop mogelijk gemaakt.

Een vooraanstaande handelaar in bananen in Noord-Italië bevestigt deze situatie ook. "Zoals altijd is de zomer de periode waarin het product op zijn laagst wordt verkocht. Er is echter nog steeds veel vraag naar bananen in supermarkten en groothandelsmarkten, maar het is ook waar dat de periode van grotere vraag begint in september, wanneer de scholen weer opengaan. Op dit moment varieert de prijs van een karton bananen van 16 tot 26 euro: de eerste prijs voor gewone bananen, de tweede voor merkbananen uit het topsegment". De operator voegt eraan toe dat volgens sommige geruchten de beschikbaarheid van bananen uit Costa Rica, Colombia en Guatemala de komende weken niet erg hoog zal zijn. Dit zijn echter slechts geruchten die pas in de herfstmaanden bevestigd zullen worden.

Volgens een grossier is er momenteel een tekort aan bakbananen, zowel qua hoeveelheid (bijna 50% minder) als kwaliteit. "Na een trage verkoop in juni en juli, vergelijkbaar met andere producten, is de vraag naar bakbananen sinds begin augustus weer toegenomen. Helaas zijn er niet genoeg beschikbare hoeveelheden in Europa. Bovendien zijn de prijzen op de plaats van oorsprong zeer hoog: bakbananen uit Ecuador kosten bijna 20 dollar. In week 34 stegen onze verkoopprijzen daardoor: groene bakbananen uit Ecuador kosten nu ongeveer €28-30, met een opwaartse trend, terwijl rijpe bakbananen uit Colombia en Costa Rica stegen van €26-30 naar €35-40." Het is dan ook te verwachten dat de bakbananenmarkt vanaf eind augustus tot begin september weer levendig zal zijn.

Ecuador: Klimaat veroorzaakt lagere exportvolumes
Van januari tot juli 2024 bedroeg de bananenexport van Ecuador, 's werelds grootste exporteur van dit fruit, 216,51 miljoen kartons. Dit is een daling van 1,66% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, wat neerkomt op 4,09 miljoen kartons minder in absolute termen.

Volgens de verenigingen van bananentelers en -exporteurs in Ecuador heeft deze daling te maken met verschillende klimatologische factoren. Schommelingen in de nachtelijke temperaturen, verhoogde zonnestraling overdag en overvloedige regenval in bananentelende gebieden hebben de normale fysiologische ontwikkeling van de plantages verstoord. Dit heeft geleid tot een lagere opbrengst per tros, met een vermindering van ongeveer 2% ten opzichte van 2023 tot juni van dit jaar.

Een teler en exporteur merkte op dat het huidige seizoen 2024 warmer is, met hogere temperaturen die goed zijn voor de teelt van bananen, maar het brengt ook andere uitdagingen met zich mee. "Dit jaar hadden we een seizoen met zeer hoge temperaturen, wat goed is voor de teelt. Maar als de temperatuur vele dagen het risiconiveau bereikt, komen de planten in een stresssituatie terecht die ook de kwaliteit beïnvloedt. We hebben de afgelopen twee jaar met deze situatie te maken gehad en de resultaten waren economisch erg moeilijk. Inmiddels heeft de teelt nog niet het normale niveau bereikt. Ze is nog steeds laag."

Noord-Amerika: Vraag naar bananen concurreert met binnenlandse consumptie
Het aanbod van bananen uit Latijns-Amerika in de VS is laag. Stormen in Mexico en Guatemala hebben veel planten beschadigd, terwijl hoge temperaturen, regen en een gebrek aan zonlicht de groei vertragen, waardoor de stengels minder zwaar worden.

Hoewel de kwaliteit van biologische bananen goed blijft, is er een tekort aan aanbod in sommige teeltregio's. De vraag is momenteel lager, wat doorgaans tot prijsdalingen leidt, hoewel de vraag weer toeneemt met het 'terug naar school'-seizoen.

Over het algemeen wordt verwacht dat het aanbod van bananen in de VS zal blijven dalen door stijgende teeltkosten en een zwakke dollar ten opzichte van Latijns-Amerikaanse valuta. Lokale markten worden steeds aantrekkelijker voor de export van zowel conventionele als biologische bananen, maar deze markten kunnen het aanbod van grote producenten zoals Guatemala, Colombia en Ecuador niet volledig absorberen. De omliggende landen blijven onaangeboorde markten.

China: Filipijnse bananenexport naar China keldert, binnenlands aanbod stabiel
De export van Filipijnse bananen naar China is sterk gedaald en de markt wordt nu gedomineerd door Vietnamese bananen. Deze verschuiving is grotendeels te wijten aan de ongunstige weersomstandigheden op de Filipijnen, die hebben geleid tot een lagere teelt van bananen en hogere prijzen. Ondertussen liep de bananenoogst in Vietnam vertraging op, waardoor de exportpiek tot april werd verlengd. Hoewel Filipijnse bananen nog steeds geliefd zijn om hun smaak, hebben hun verminderde beschikbaarheid en hogere kosten plaatsgemaakt voor de stijgende kwaliteit en betaalbaarheid van Vietnamese bananen, die steeds meer de voorkeur genieten van Chinese consumenten, samen met import uit Cambodja.

Bronnen uit de sector merken op dat de robuuste bananenmarkt begin 2022 en 2023 landen als Vietnam, Cambodja en Laos heeft aangemoedigd om hun bananenplantages uit te breiden, wat de vraag naar Filipijnse bananen verder heeft beïnvloed.

Geopolitieke spanningen hebben ook bijgedragen aan de daling van de Filipijnse bananenexport naar China. Aanhoudende geschillen in de Zuid-Chinese Zee en toenemende politieke spanningen tussen de Filipijnen en China hebben ertoe geleid dat sommige Chinese consumenten geen Filipijnse bananen kopen. In reactie daarop hebben importeurs hun orders teruggeschroefd uit vrees voor overaanbod en onverkochte voorraden.

In China blijven Guangdong en Hainan de belangrijkste teeltgebieden voor bananen. In Guangdong schommelen de bananenprijzen tussen ¥ 4,20 en ¥ 4,80 per kilo, met een matig aanbod en een gemiddelde marktactiviteit, terwijl de vraag van handelaren is gedaald. In Hainan schommelen de prijzen tussen ¥ 4,60 en ¥ 5,00 per kilo, met een beperkt aanbod en een matige vraag.

Zuidelijk Afrika: Overstromingen en koude winter hebben impact op bananen
De bananentrossen zijn dit seizoen kleiner, met meer vlekken en kwaliteitsproblemen, zegt een vertegenwoordiger in Gauteng: overstromingen speelden een rol, net als de kou van zes weken geleden, dezelfde gebeurtenis waarbij de temperaturen daalden tot -8ºC en citrusboomgaarden in het zuiden van Limpopo aanzienlijke schade opliepen. Zelfs in het zuiden van Mozambique, waar veel van de Zuid-Afrikaanse bananen worden geteeld, daalde de temperatuur tot slechts 2 of 3ºC, waardoor het gebladerte in bananenboomgaarden verbrandde.

Bijgevolg is de markt niet overspoeld met bananen, maar het aanbod is beter dan rond deze tijd vorig jaar, toen er heel weinig voorraad op de markt was, vervolgt de handelaar, en die bestond uit veel tweede kwaliteit. Volgens de marktanalist voor land- en tuinbouw van AMT is de bananenvoorraad de afgelopen week met 16% gedaald en zij verwachten dat in oktober een bananenprijs van R10 (€0,50) per kg niet ondenkbaar is.

Momenteel is de gemiddelde prijs R8,30 (€0,42) per kilo, of ongeveer R130 (€6,60) per doos van 18 kilo. Tweedegraads middelgrote bananen worden verhandeld tussen R110 (€5,58) en R150 (€7,60) voor een doos van 18 kg, terwijl de prijzen voor eerstegraads middelgrote bananen R20 tot R30 (€1,50) hoger liggen.

Elk jaar kent de bananenmarkt een zogenoemd "concertina-effect," volgens een teler. "We bevinden ons nu in een periode van iets minder bananenaanbod voor de komende twee maanden, door tragere wintergroei. Over twee of drie maanden zal het aanbod weer toenemen." Dit effect, waarbij een tijdelijk tekort in december en januari snel weer herstelt, is een bekend patroon in het bananenaanbod in Zuid-Afrika en wordt het concertina-effect genoemd.

De gevreesde ziekte Panama TR4 is nog steeds aanwezig op een paar teeltbedrijven in het noorden van Mozambique, terwijl in Zuid-Afrika het bananentrosvirus (BBTV) van KwaZulu-Natal naar plaatsen in de provincie Mpumalanga is overgesprongen.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt uien

Publicatiedatum: