Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Turks exportverbod veroorzaakt tomatentekort in Israël"

Een tekort aan tomaten in Israël wordt duidelijk wanneer je een falafel, shawarma of kebab koopt en opmerkt dat deze groen is in plaats van rood. "Dit betekent dat de gerechten nu gevuld zijn met komkommers in plaats van tomaten", aldus Gabriel Raccah, CEO van Nativ Business Consulting, een bedrijf dat groenten en fruit importeert naar Israël vanuit de hele wereld. "Het exportverbod van Turkije naar Israël heeft een aanzienlijke impact op de groentevoorziening, met name op tomaten, paprika's en courgettes."

Raccah zegt dat er een grote kans is voor andere leverende landen met markttoegang tot Israël om het gat te vullen. "Er zijn veel mogelijkheden om nieuwe partners te vinden en nieuwe zaken te doen als gevolg van de situatie in Israël. De grootste uitdaging die we nu hebben is het gebrek aan tomaten. De aanvallen van 7 oktober hebben veel schade aangericht in ons grootste teeltgebied, waar alle kassen staan. Veel Thaise arbeiders die normaal in dit gebied werken, gingen terug naar hun land. Een paar maanden lang was er niemand aan het werk, terwijl mensen vrijwillig het minimale werk deden om de kassen draaiende te houden. Daarna werd er, omdat er geen arbeiders waren, minder geplant dan in een normaal jaar. Daar komt nog bij dat augustus meestal de maand is waarin we beginnen met het importeren van grote hoeveelheden tomaten uit Turkije, en in de zomer ook paprika's en courgettes."

"Traditioneel is er sowieso minder teelt in Israël in deze periode. Nu Turkse leveranciers niet naar Israël kunnen exporteren, is er een groot gat in onze markt ontstaan. Er is een gat van misschien 2-3 maanden voor groenten in het algemeen, vooral voor tomaten, maar ook voor paprika's uit Californië, wat een uitdaging is om te leveren. Toen Turkije de export naar Israël stopte, waren de mensen er nog niet klaar voor," legt Raccah uit.

Hij zegt dat de andere leverende landen het volume uit Turkije niet kunnen evenaren. "De andere landen waaruit je kunt importeren zijn niet zulke grote spelers als Turkije. Als je een leverancier uit Turkije belt, kun je tot 100 containers krijgen, die vind je niet in Europa. Het is een hele uitdaging, de logistiek is veel langer als Turkije 2-3 dagen verderop ligt. We hebben tussen de 8-10 dagen nodig vanuit Nederland, het is niet het beste om een goed product en houdbaarheid te hebben op deze langere reis. De meeste telers in Nederland, België en Polen zitten allemaal in programma's met supermarkten, je kunt niet genoeg containers van hen krijgen."

Nativ Business Consulting is een privébedrijf dat al meer dan 25 jaar groenten en fruit uit de hele wereld importeert naar Israël. De belangrijkste producten die ze importeren zijn appelen en peren, voornamelijk uit Italië. Frankrijk, de VS en Argentinië leveren ook. "We importeren veel uien uit Nederland. Blauwe bessen leveren we 12 maanden per jaar. Uit Zuid-Afrika importeren we druiven, die normaal gesproken in december beginnen, afhankelijk van het seizoen, tot eind maart of begin april. Voorheen importeerden we blauwe bessen uit Argentinië, en nu openen zich langzaam andere mogelijkheden in Nederland, Spanje, Peru, Chili en Uruguay. Deze landen geven ons de mogelijkheid om voor 12 maanden te leveren. We leveren aan supermarkten en grossiers in heel Israël. We bestrijken het grootste deel van het gebied van het noorden tot het zuiden," zegt Raccah.

Aardappeltekort, prijsstijging in Israël
Hij zegt dat er ook in Israël een tekort is aan aardappelen, waardoor de prijzen stijgen. "Normaal zouden aardappelen rond deze tijd 45 tot 50 cent moeten kosten. Nu kosten ze meer dan 1 euro in de groothandel, een grote stijging. Ten eerste heeft de teler een zeer goede exportmarkt met goede prijzen in Europa, waar ze veel naartoe hebben gestuurd. Ze zijn vergeten dat ze ook de lokale markt moeten bevoorraden, terwijl er dit jaar over het algemeen ook een tekort aan teelt was. Veel aardappelvelden zijn vernietigd door de oorlog. Aardappelen ontbreken, er ontbreekt van alles in Israël. Alle groenten in het algemeen zijn duur, de markt vraagt veel."

Hij zegt dat de enige oplossing is om in te kopen in mediterrane landen die heel dicht bij Israël liggen. "We zijn begonnen met laden vanuit Nederland, maar we hebben 20 containers per week nodig, maar kunnen maar één of twee containers vinden. De Nederlanders zitten allemaal in programma's. Misschien kunnen we iemand vinden die een paar containers met groenten kan leveren om naar ons te sturen, en zo een wekelijks volume ontwikkelen," zegt een hoopvolle Raccah.

Voor meer informatie:
Gabriel Raccah
Nativ Business Consulting
Tel: +972 528 976940
[email protected]

Publicatiedatum: