Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optische scanner voor detecteren van ongedierte op fruit

Het unieke ecosysteem van Australië vormt de basis voor een bloeiende land- en tuinbouwsector. Een cruciaal aspect van de internationale en binnenlandse handel in AGF is het effectief beheren van bioveiligheidsrisico's om de verspreiding van plagen, onkruid en ziekten te voorkomen. Australië heeft een sterke reputatie opgebouwd op dit gebied en kan deze verder worden versterkt met nieuwe digitale technologieën die aantoonbaar de ziektevrije status van producten waarborgen. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe markten te openen voor Australische producten.

Beeldtechnologie die gebruikt kan worden in pakstations
CSIRO heeft een geautomatiseerde, niet-destructieve oplossing ontwikkeld die in pakstations van fruitproducenten kan worden ingezet om de zekerheid te vergroten dat producten vrij zijn van ongedierte bij het verlaten van het pakstation. Deze aanpak maakt gebruik van beeldvormingstechnologie in combinatie met AI, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van een optische scanner die schade door ongedierte op het oppervlak van het fruit kan detecteren. Deze scanner kan eenvoudig worden geïntegreerd in de bestaande optische sorteermachines die al in pakstations worden gebruikt, wat een efficiënte en kosteneffectieve oplossing biedt.

De resultaten

Proefresultaten laten zien dat het prototype zeer nauwkeurig is in het identificeren van schade door plagen op fruit. Het prototype is getest op kersen en blauwe bessen, met speciale aandacht voor de detectie van Queensland-fruitvliegjes, en heeft een nauwkeurigheid van meer dan 95% aangetoond. Dankzij de eenvoudige integratie met bestaande systemen biedt deze technologie potentieel voor zowel import- als exporttoepassingen bij een breed scala aan producten, plagen en ziekten.

De volgende stap is samenwerking met een commerciële partner om grootschalige proeven in pakstations uit te voeren, waarbij wordt onderzocht hoe de technologie kan worden gecombineerd met de huidige bioveiligheidsmaatregelen voor extra zekerheid.

Voor meer informatie:
CSIRO
Gebouw 101, Clunies Ross Street
Black Mountain ACT 2601
Australië
Tel: +61 3 9545 2176
www.csiro.au

Publicatiedatum: