In de groente- en fruithandel zijn certificeringen een fundamentele vereiste geworden om toegang te krijgen tot de internationale markt. Arno van der Maden, oprichter van N&S del Trópico, neemt een voortrekkersrol op dit gebied. Hij adviseert telers en exporteurs in Latijns-Amerika sinds 2003. Zijn bedrijf, gevestigd in Costa Rica, helpt telers om te voldoen aan de veeleisende regelgeving van markten als Europa en de Verenigde Staten.
Volgens Arno is het certificeringsproces niet alleen een toegangspoort tot buitenlandse markten, maar ook een hulpmiddel om het teeltbeheer beter te organiseren en te structureren. "In het begin zagen we dat een systeem als GlobalGAP hielp om bedrijven te structureren, wat toegevoegde waarde genereerde voor de telers." Arno erkent echter dat het landschap is veranderd en dat telers nu te maken hebben met een toenemend aantal normen, waarvan sommige overdreven of onnodig lijken.
Certificeringen, variërend van GlobalGAP tot meer specifieke standaarden zoals SMETA-ETI, GRASP en LEAF, zijn een vereiste om zaken te doen met grote supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk en landen in de Europese Unie. "Het VK is bijzonder veeleisend. Supermarkten hebben er hun eigen standaarden naast de internationale vereisten", legt Arno uit. Door deze complexiteit moeten telers niet alleen investeren in de certificering zelf, maar ook in de implementatie van robuuste systemen die meerdere audits kunnen opvangen.
De kost voor het behalen en behouden van deze certificeringen is aanzienlijk. "Het is niet alleen kostbaar om een auditor in te schakelen, maar er zijn ook implementatiekosten die veranderingen in systemen en bedrijfsfaciliteiten met zich meebrengen", legt Arno uit. Ondanks deze uitdagingen wordt certificeringen gezien als een noodzakelijke investering om de kwaliteit en voedselveiligheid van geëxporteerde producten te garanderen.
In Costa Rica hebben de telers zich goed aangepast, wat heeft geholpen om het land op de internationale markt te positioneren. Arno benadrukt echter dat, ondanks de inspanningen van de overheid om bepaalde sectoren te ondersteunen, de verantwoordelijkheid voor het behalen van de certificeringen voornamelijk bij de telers en exporteurs zelf ligt. "Iedereen moet op eigen houtje op zoek naar oplossingen ter verbetering en naleving van de normen", zegt hij.
Voor de toekomst ziet Arno een mogelijke verzadiging van het certificeringslandschap, waardoor hij pleit voor een vereenvoudiging van de processen. "Ik hoop dat standaarden praktischer worden en dat certificeringsprocessen worden vereenvoudigd." Arno benadrukt ook dat het belangrijk is dat certificeringen geen bureaucratische rompslomp worden, maar daadwerkelijk waarde toevoegen voor telers.
Hoewel certificeringen een uitdaging vormen in termen van kosten en inspanningen, zijn ze een onmisbaar hulpmiddel om toegang te krijgen tot de internationale markt en om solide handelsrelaties op te bouwen. Met de juiste ondersteuning en een focus op vereenvoudiging kunnen groente- en fruittelers in Latijns-Amerika blijven floreren op de concurrerende wereldmarkt.
Voor meer informatie:
Arno van der Maden
N&S del Trópico
Costa Rica
Tel: +506 8847 4746
[email protected]
www.nsdeltropico.com