Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aardbeien zijn in sommige gevallen een luxegoed geworden""

Ondanks de hevige regenval kan aardbeienteler Hanne Böckmann kort voor het einde van het seizoen terugkijken op een bevredigende oogst. "Wat de opbrengst betreft, zijn we tevreden. Hoewel we dit jaar te maken hebben gehad met zware regenval, hagel en vorst, hebben deze gelukkig slechts beperkte schade en verliezen veroorzaakt. Op dat vlak zijn we er goed vanaf gekomen," zegt Böckmann, die in het hart van de regio Osnabrück ongeveer zeven rassen aardbeien teelt, zowel in vollegrond als in tunnelteelt.


Hanne en Janne Böckmann staan sinds 2021 aan het roer van het familiebedrijf.

Net als andere jaren werden de eerste tunnelaardbeien van de rassen Flair en Clery eind april/begin mei geoogst. "Omdat beide rassen op bijna hetzelfde moment klaar waren voor de oogst, konden we aan het begin van het seizoen grotere hoeveelheden aanbieden. De eerste buitenaardbeien werden vanaf 15 mei geoogst, wat extreem vroeg is." Ook hier waren er al vroeg voldoende hoeveelheden, zodat de velden voor zelfpluk al vroeg open konden.

De belangrijkste rassen in de portfolio van het bedrijf zijn Falco en Flair. De rassen Limalexia, Clery, Cadenza, Ravellia, Malwina en Faith worden ook geteeld.

Bevredigend prijsniveau
Vanaf half juni was er in heel Duitsland gedurende twee tot drie weken een klein tekort aan aardbeien uit de vollegrond, vervolgt Böckmann. "Dankzij onze op tijd geplande oogst konden we echter gedurende die periode voldoende aardbeien blijven produceren." De inflatie is ook merkbaar op de aardbeienmarkt. "Aardbeien zijn in sommige gevallen een luxegoed geworden, vooral in de directe verkoop. We bieden echter alle verpakkingsgroottes aan, van 250 gram tot 4 kg grootverpakkingen, zodat iedereen zich onze aardbeien nog kan veroorloven." Toch is de belangstelling voor directe verkoop sinds coronajaar 2020 aan het afnemen, terwijl de vraag naar zelfpluk, vooral in de vroege stadia, merkbaar is toegenomen.

Het merendeel van de opbrengsten (ca. 80 procent) vindt zijn weg naar de Duitse retail via de vaste marketingpartner Frutania. Böckmann: "De prijzen hebben dit jaar ook aanzienlijk geschommeld. De gemiddelde prijs lag iets boven het niveau van vorig jaar. Gezien de hernieuwde stijging van de kosten moeten de prijzen stijgen, zodat de productie rendabel kan blijven." Regionale aardbeien zullen nu nog ongeveer een week beschikbaar zijn. "We zullen het seizoen dit jaar waarschijnlijk afsluiten in week 35, ongeveer een week eerder dan vorig jaar."


De nieuwe woonaccommodatie voor oogstmedewerkers

Geplande investeringen
Böckmann Erdbeeren GmbH & Co KG teelt en verkoopt al bijna 50 jaar aardbeien en frambozen uit eigen teelt. Sinds 2021 wordt het familiebedrijf succesvol gerund en uitgebreid door de tweede generatie. Dit jaar werd er extra accommodatie gebouwd voor de werknemers. Een nieuw administratiegebouw staat gepland als het volgende grote project. "Het telen van aardbeien in de vollegrond wordt steeds uitdagender door verschillende omstandigheden, zoals het onvoorspelbare weer. Op middellange termijn zal de beschermde teelt zich ook hier uitbreiden. Daarom proberen we ook op dit gebied te investeren", besluit Hanne Böckmann.

Voor meer informatie:
Hanne Böckmann
Böckmann Erdbeeren GmbH & Co KG
Schwagstorfer Eue 15
D-49179 Schwagstorfer, Duitsland
Tel.: +49 5473 9597 830
[email protected]
www.boeckmannerdbeeren.de

Publicatiedatum: