Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap D'Hont, Sorteerbedrijf D'HOnt

"Met dit lage prijsniveau zouden er meer exportmogelijkheden moeten komen"

Tholen - De afzet van de plantuien loopt niet al te soepel. "Prijzen staan flink onder druk. Telersprijzen liggen maximaal op 10 cent en ook de baalprijs is onder de 20 cent. We hadden wel verwacht dat we niet dezelfde situatie zouden krijgen als vorig jaar, want dat was ook wel uniek, maar in deze mate hadden we het ook niet verwacht", zegt Jaap D'Hont van Sorteerbedrijf D'Hont uit Groede.

"De kilo's vallen nog niet eens zo tegen, maar de export pakt het niet op. Er gaat heus wel wat weg, maar van drukte is geen sprake. De stemming is er gewoon niet", vervolgt de sorteerder. "Inmiddels begint ook het aanbod zaaiuien wat los te komen, maar hier in de streek komt dat met name van percelen met een grote aantasting van meeldauw. Dat heeft op het totale aanbod nog niet zoveel invloed."

"Europees gezien zijn er genoeg zaaiuien, dus het ziet er niet naar uit dat de stemming snel om zal slaan. Wel hoop ik dat we met een lagere prijs meer export kunnen realiseren. Vorig jaar gingen er door de hoge prijzen te weinig uien weg, zodat er uiteindelijk meer uien overbleven dan iedereen had verwacht. Met dit prijsniveau zouden er meer exportmogelijkheden moeten komen."

"Hier in Zeeuws-Vlaanderen staan er opnieuw minder uien. Er zijn telers die na de wateroverlast in mei niet alsnog gezaaid hebben. De kwaliteitsverschillen zijn groot. Er zijn mooie percelen bij, maar ook veel percelen met waterschade, meeldauw of ander ongerief. Dan blijkt dat het wegvallen van goede middelen tegen meeldauw in zulke natte jaren toch funest is. De teelt in Belgiƫ staat er dan gemiddeld genomen toch beter voor. Daar is ook laat gezaaid, maar staat het loof er een stuk gezonder voor en is er gemiddeld genomen een mooie oogst. Men heeft daar dan ook massaal op de uienteelt ingezet."

"Ik verwacht dat het plantuienareaal daarom opnieuw gaat krimpen in Zeeuws-Vlaanderen. Dat is jammer, want de teelt lukt nog relatief goed ten opzichte van de zaaiuienteelt en daarom zou het voor deze streek een uitkomst kunnen zijn. Maar het moet wel lonen en met relatief duur plantgoed en een onzekere afzet in de vakantieperiode is dat geen vanzelfsprekendheid."

Voor meer informatie:
Jaap D'Hont
Sorteerbedrijf D'Hont
Noordweg 1
4503 PE Groede
T 0117-371606
[email protected]