Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weer treft Europese fruitoogsten

De land- en tuinbouw in Europa is sterk beïnvloed door een reeks weersextremen, van ongewoon natte omstandigheden in het noorden tot ernstige droogte in het zuiden, wat een uitdaging vormt voor telers en van invloed is op de opbrengst van gewassen. De Europese Unie wordt geconfronteerd met een aanzienlijke daling van de appeloogst, met een voorspelde daling van 10%, terwijl een tekort aan aardbeien de prijzen in bepaalde gebieden opdrijven. Deze uitdagingen onderstrepen de toenemende dreiging van klimaatverandering en de mogelijke langetermijneffecten daarvan op de land- en tuinbouw.

Appelen
In Polen, de grootste appelproducent van het continent, zal de sector naar verwachting 30% minder oogsten dan het jaar ervoor. Deze daling wordt toegeschreven aan een vroege bloei als gevolg van een zachte winter, gevolgd door strenge vorst in april die veel fruitknoppen vernietigde. De Europese Commissie heeft een financieel hulppakket van 62 miljoen euro voorgesteld om niet alleen Polen te helpen, maar ook Tsjechië en Oostenrijk, die op vergelijkbare wijze zijn getroffen.

Aardbeien
De aardbeienoogst in Duitsland staat ook onder druk en volgens de voorspellingen zal de oogst in 2024 met 25% afnemen, waardoor de consumentenprijzen zullen stijgen. De teelt van witte asperges in het land hebben ook te lijden gehad. In het VK heeft het gebrek aan zonlicht de groei en smaakontwikkeling van fruit zoals aardbeien, tomaten en komkommers beïnvloed. Ondanks de warmste meimaand ooit, heeft de daaropvolgende natte start van de zomer geleid tot lagere suikergehaltes in sommige gewassen. Er is echter een lichtpuntje voor aardbeien, die hebben geprofiteerd van de langzamere groeiperiode, wat resulteerde in grotere en smaakvollere vruchten.

Deze gebeurtenissen herinneren ons eraan hoe kwetsbaar onze voedselsystemen zijn voor klimaatverandering en hoe belangrijk het is om onze landbouwpraktijken aan te passen om deze gevolgen te verzachten.

Bron: BNN Bloomberg

Publicatiedatum: