Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw concept wil groeien naar 1.000 ha Abate Fetel in Nederland en België

"Abate-peer is in Italië op z'n retour en dat biedt kansen"

AbateNL is een nieuw concept van een oude peer, ontwikkeld voor en door fruittelers. "De Abate Fetel is een kwalitatief hoogwaardige peer die erg goed gewaardeerd wordt internationaal gezien. Kenmerkend is het robuuste uiterlijk en de goede prijsvorming. Door problemen in de teelt en met het klimaat is de peer op de terugweg in Italië. Dit biedt kansen op met name de Duitse markt", aldus initiatiefnemers Mark van den Oever en Jan van Os.

Op dit moment staan er bij Jan van Os 0,7 ha Abate Fetel van 8 jaar oud in V-haag, bij Van den Oever wordt er in 2025 23 ha geplant. "De teelt is te doen in Nederland en België, maar kent ook zijn uitdagingen. Fatsoenlijke producties zijn haalbaar (40-60 ton). Het pluktijdstip ligt net na Xenia en ruim na Conference, dit biedt ook mogelijkheden omdat het begin van het plukvenster met Elstar en Conference erg vol zit in Nederland en België."

"AbateNL richt zich met name op efficiëntie en schaalgrootte met zoveel mogelijk handelingen in de hand van de fruitteler. Teeltsystemen, gewasbescherming, onderstamkeuzes en koeling zijn allemaal eigen keuzes en eigen verantwoording. De filosofie hierachter is dat iedereen moet doen waar hij goed in is om tot het beste resultaat te komen. Wat wel gezamenlijk moet bij AbateNL is de verkoop. Hiervoor is het merk geregistreerd om ook naar buiten toe professioneel over te komen en exclusiviteit te waarborgen. Ook is het noodzakelijk om massa te creëren om ketens te kunnen beleveren."

De inzet is om te groeien naar 1.000 ha Abate in Nederland en België. "Dit willen we bereiken door minimaal 3 ha per teler te planten, eventueel in meerdere plantjaren. Zodat er ook gehele cellen geladen kunnen worden als we in productie zijn. Vanuit de handel is er reeds veelvuldig interesse getoond in het concept, zowel in binnen als buitenland. In eerste instantie wil AbateNL graag samenwerken met handelaren in Nederland en België. Dit volgens dezelfde filosofie dat iedereen moet doen waar hij goed in is. AbateNL wil een groot kwantum aan kunnen bieden en daarmee een stukje meerprijs genereren en de fruitteler ontzorgen. In eerste instantie is AbateNL niet van plan om handelaar te gaan spelen, ook dit laten we over aan de experts."

Bomen moeten besteld worden bij AbateNL. "AbateNL staat open om met alle boomkwekers in binnen- en buitenland samen te werken, mits hier goede afspraken mee gemaakt kunnen worden. De boomkwekers zijn dus vrij om te participeren bij AbateNL. De hoeveelheid gezond Nederlands enthout is beperkt de komende jaren. Opgave geschiedt op basis van tijdstip van aanmelding."



Geïnteresseerden mogen met Jan van Os contact opnemen om de Abate te bezichtigen (op afspraak). Na de oogst zal er een infoavond georganiseerd worden

Voor meer informatie:
Abate NL
Sint Hubert, Nederland
Mob Mark: +31-641428748
Mob Jan: +31 6 40552094
[email protected]
www.abatenl.com

Publicatiedatum: