Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spruitentelers FreshGrow en Verdonk investeren in spruitenplukmachine met optische voorsorteerder Vlinder 2.0 van Tumoba

"Nieuwste cameratechniek maakt machine stuk accurater"

Tholen - Het spruitenseizoen ging dit jaar bij FreshGrow in Heerle twee weken later van start dan andere jaren. "We hadden als gevolg van het natte voorjaar een moeizame start, doordat het planten met hollen en stilstaan heeft plaatsgevonden. De eerste planten zijn nog redelijk conform plantdata geoogst, maar van de spruiten die later gepoot zijn, is het nog een vraagteken hoe groot de opbrengst gaat worden. Er zijn telers die maar liefst een maand later hebben doorgepoot dan andere jaren", vertelt André Tange. Het teeltbedrijf FreshGrow is een samenwerking tussen de telers André Tange en Bernd Verdonk, die gezamenlijk spruiten telen op zo'n 110 hectare. De spruiten worden geleverd aan Fresh2You. "Uiteindelijk verwacht ik dat we redelijk aan onze kilo's zullen komen dit seizoen. Prijzen liggen momenteel op een gangbaar niveau voor de tijd van het jaar."

FreshGrow en Verdonk maken vanaf dit seizoen gebruik van de nieuwste spruitenoogstmachine van Tumoba uit Barendrecht. Deze machine heeft een voorsorteerder, die de rotte spruiten, bladeren, koppen en overmaat-spruiten uit de partij haalt in de voorleesunit, zodat de goede spruiten minder besmet worden met rotte spruiten in het vervolg van het proces. FreshGrow / Verdonk werkten al met de optische voorleesunit van het type Vlinder, maar heeft sinds dit seizoen de nieuwste Vlinder 2.0 versie met verbeterde camera's in gebruik. "Eigenlijk wilde ik vorig jaar al starten met deze nieuwe versie, maar dit seizoen is het er echt van gekomen. Ik was gelijk gecharmeerd van deze update met tal van technische hoogstandjes", vertelt Andre. "Zo is de wijze van uitstoten vervangen van hamertjes naar flippers. Daardoor is de machine een stuk accurater geworden."

De te sorteren spruiten worden door middel van LED-verlichting aangelicht en met behulp van camera's, computers en beeldverwerkingssoftware aan vier zijden bekeken. "De aanvoer van het product gebeurt door middel van een vlakke toevoerband. De camera's beoordelen de spruiten tijdens de val en worden geselecteerd op de ingestelde criteria", legt Christian Molenaar van Tumoba uit. In de spruitenplukker is de Vlinder uitgevoerd met 8 camera's. De machine maakt in een paar honderd milliseconden de beslissing om de spruiten wel of niet door te laten", vertelt Christian. Hij ziet de spruitenteelt door de jaren heen steeds specialistischer worden. "Het wordt steeds ingewikkelder om met de beschikbare middelen een goed product te telen. Er zijn al zoveel middelen afgevallen, dat is toch wel een punt van zorg."

"Doordat steeds meer gewasbeschermingsmiddelen wegvallen en door wijzigingen in het pakket wordt de spruitenteelt een steeds grotere uitdaging", beaamt spruitenteler Tange. "Tot enkele jaren geleden was trips de grote boosdoener. Die problemen hebben we goed weten te tackelen, maar inmiddels heeft de witte vlieg zich als nieuw probleem aangediend. Met het voorgenomen wegvallen van Batavia wordt die uitdaging alleen maar groter. Voor ons een reden om te investeren in de techniek om de kwaliteit te leveren die gevraagd wordt door onze klanten. Bovendien verwachten we hiermee de onderhoudskosten te reduceren. De machine is voorzien van een monitor, waarmee we data op afstand uit kunnen lezen door middel van een 4G chip. Een ideale toevoeging, zo kunnen we op afstand de motorgegevens, plukcapaciteit en het brandstofniveau volgen. Ook kunnen we de sorteerder op afstand afstellen, maar mijn voorkeur blijft toch wel om dit ter plekke op het land te doen", vertelt André.

Voor Tumoba, dat ook machines ontwerpt en produceert voor andere vollegrondsgroenten als babyleaf, sla, broccoli en kool, vormen de spruiten nog altijd de hoofdmoot. "Door de jaren heen zijn er in Nederland dan ook veel telers afgevallen en is er sprake van een markt met een beperkt aantal spelers. De spruiten staan een lange periode op het land, maar dat betekent ook dat je negen maanden insectendruk en weersinvloeden hebt. Dat betekent dat alles moet kloppen om een goed gewas te telen. Even een hoekje spruiten erbij zetten is er niet meer bij", aldus Christian. Wel ziet hij ontwikkeling in andere markten. "In Scandinavië is de spruitenteelt in opkomst. De arealen zijn daar weliswaar niet zo groot, maar omdat de prijzen op een hoger niveau liggen, kunnen de telers het zich wel eerder permitteren om te mechaniseren. Verder is de spruitenteelt in België nog van behoorlijke omvang, maar daar wordt voor een groot gedeelte voor de diepvriesmarkt geteeld. Door weersinvloeden, waaronder overstromingen, is de teelt in België de laatste jaren erg uitdagend geweest, maar dit heeft er wel toe geresulteerd dat de fabrieken 40% meer betalen voor de industriespruiten."

Een laatste ontwikkeling waar Tumoba dit oogstseizoen mee aan de slag gaat, is de robotplukker. "Vorig seizoen heeft deze al succesvol gedraaid. We hebben het afgelopen seizoen enkele verbeteringen doorgevoerd en zien uit naar de resultaten dit seizoen!"

Voor meer informatie:
Christian Molenaar
Tumoba
Gebroken Meeldijk 77D
Postbus 130
2990 AC Barendrecht
Tel: (+31) (0)180 61 77 55
[email protected]
www.tumoba.nl

André Tange
FreshGrow
Moerstraatseweg 14A
Heerle
[email protected]