Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Branden in São Paulo leggen limespercelen in de as"

De belangrijkste regio ter wereld waar limes worden geteeld, de Braziliaanse staat São Paulo, heeft te kampen met bosbranden als gevolg van de droogtesituatie in de streek. Dit terwijl een ander deel van het land de afgelopen maanden recordregens en overstromingen heeft gehad.

Volgens Sérgio Negrão, CEO en een van de oprichters van de Braziliaanse exporteur Jagrao, is de droogtesituatie in de staat São Paulo ernstig. "Er zijn veel branden, vooral op suikerrietplantages. Deze vormen een echt kruitvat. Het vuur verspreidt zich naar andere percelen, zoals limes- en sinaasappelboomgaarden. Er zijn al veel ongelukken gebeurd. We hebben dringend regen nodig."

De staat São Paulo is de belangrijkste regio voor de teelt van limes, waar ook veel ander exportfruit wordt geteeld. "In de staat São Paulo hebben we door het gebrek aan regen weinig limes. De waterreservoirs drogen op, waardoor irrigatie niet mogelijk is. In het noordoosten van het land is het precies andersom, daar heeft het veel geregend en kunnen de limes nu al niet meer worden geoogst", zegt Negrão.

Gegevens van het Braziliaanse Instituut voor Ruimteonderzoek (Inpe) tonen aan dat de staat São Paulo van 1 januari tot 25 juli 2024 het hoogste aantal branden van de afgelopen 14 jaar heeft geregistreerd: 1.649 branden, meer dan dubbel zoveel als vorig jaar in dezelfde periode.

Klimaatprognoses voor de lange termijn bieden alleen maar slecht nieuws voor de staat: hittegolven zullen in de toekomst waarschijnlijk frequenter voorkomen en een bedreiging vormen voor de fruitteelt. Onderzoekers van het Geologisch Iinstituut van de staat São Paulo (Cetesb) geven aan dat een deel van de staat tegen 2050 tot 6°C warmer zou kunnen worden. Hittegolven zouden tot ruim 150 dagen kunnen aanhouden. "Onze percelen zijn getroffen door de droogte, maar bij andere telers zijn de boomgaarden in vlammen opgegaan", besluit Negrão.

Voor meer informatie:
Sérgio Negrão
Jagrao
Tel: +55 169 960 99462 (Brazilië)
[email protected]
www.jagraobrazil.com

Publicatiedatum: