Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatverandering speelt Hongaarse vijgensector in de kaart

Vijgen zijn een complementair gewas in Hongarije, met vijgenbomen in tuinen in de warmere zuidwestelijke regio's van het land en in de buurt van het Balatonmeer. Door het veranderende klimaat zijn vijgenbomen, naast oleanders, een van de mediterrane planten die de steeds mildere winters in Hongarije veilig kunnen overleven.

Agrárszektor.hu heeft onlangs Zsolt Medve geïnterviewd, een vooraanstaande figuur in de vijgenteelt in Hongarije. Volgens deze expert zijn de eerste vijgen in de 15e eeuw vanuit Italië naar Hongarije gebracht door koning Matthias Corvinus. In het Buda Kasteel district zijn nog steeds vijgenbomen te vinden, waarvan niet met zekerheid gezegd kan worden dat ze afstammen van de vijgen van koning Matthias, zoals Medve aan het portaal vertelde. Desalniettemin is er minstens één boom bij het kasteel die 160 jaar oud is.

Medve voegde daaraan toe dat, hoewel er enkele vijgenboomgaarden in Hongarije zijn, het land nog geen grote speler is op het gebied van de vijgenteelt. Deze boomgaarden voorzien voornamelijk in de vraag van lokale markten. Door het veranderende klimaat is er echter steeds minder vorstschade in de winters, wat leidt tot een toenemende opbrengst jaar na jaar.

Een andere uitdaging is het organiseren van een sector rondom de vijgenteelt. Volgens de expert zijn vijgen geen typisch marktfruit, omdat ze na de pluk niet verder rijpen. Daarom moeten ze volledig rijp worden geoogst, maar in die staat kunnen ze slechts enkele dagen worden bewaard. Dit maakt het lastig om een systeem te ontwikkelen waarmee grotere markten kunnen worden bediend. Daarnaast wordt de commerciële teelt bemoeilijkt doordat vijgen gedurende het hele seizoen rijpen, wat het onmogelijk maakt om ze in één keer te oogsten.

Kleinschalige teelt bestaat al in het land, vertelde Medve aan het portaal. Er zijn ook bedrijven die vijgen verwerken en producten op basis van vijgen maken. Er is echter nog veel ruimte voor de ontwikkeling van de binnenlandse vijgenteelt, aldus de expert.

Bron: AgroBerichten Buitenland

Publicatiedatum: