Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pitaya Sicilia

Biologische dragonfruit uit Sicilië

Hoe stimulerend reizen kan zijn voor groente- en fruittelers blijkt uit de ervaring van Carlo Ficarra, een jonge Siciliaan met percelen in Santa Croce Camerina, in de provincie Ragusa.

Carlo Ficarra

Van Mexico naar Sicilië
"Ik ben net als vele anderen geboren in een tuinbouwfamilie", vertelt Carlo. "Ik heb het teeltbedrijf overgenomen die mijn grootvader aan mijn moeder had doorgegeven. Tot 2016 werden er tomaten, aubergines, courgettes, paprika's, sinaasappelen en citroenen geteeld, maar toen veranderde een reis naar Mexico mijn leven. Ik zag er velden vol dragonfruit en ik was onder de indruk van de schoonheid van de bloem, de vrucht en de kleur van het vruchtvlees."

"Toen ik de lokale telers om informatie vroeg, ontdekte ik dat er verschillende rassen zijn, met verschillende kleuren: groen, geel en rood. Ook van het vruchtvlees zijn er verschillende kleuren: wit, rood, magenta paars, etc. Door de kleurenpracht werd ik gewoon verliefd op deze fruitsoort."

"Toen ik na deze ervaring terugkeerde naar Sicilië, besloot ik dit fruit te telen naast de andere gewassen", vervolgt Carlo. "Binnen een paar jaar heb ik één hectare van het vijf hectare grote areaal beplant met dragonfruit en hier en daar wat mango. Volgend jaar gaan we nog verder uitbreiden. Net als bij dragonfruit hebben we verschillende rassen in de mangoteelt, onder meer Tommy, Palmer, Maya, Kent en Kensington Pride. Maar hier gaat het maar om enkele bomen per ras, met elk een verschillende rijpingsperiode. De afzet van dragonfruit en mango gebeurt door directe verkoop, ook via aanvragen op sociale media of de website van het bedrijf."

"Omdat we biologisch gecertificeerd zijn, heeft ons tropisch fruit een extra troef ten opzichte van het standaardproduct", legt Carlo uit. "Ik kan geen uniform en esthetisch perfect fruit garanderen, maar kenners laten zich niet beïnvloeden door deze uiterlijkheden, in ieder geval voor mango's. Voor het dragonfruit kan ik van juli tot begin oktober wel een bepaalde homogeniteit van het product garanderen."

"Het zijn twee fruitsoorten die hoge prijzen halen, ook omdat het Italiaanse (en biologische) product altijd een aantrekkingskracht heeft, niet alleen op handelaren, maar ook en vooral op de consument. Voor dragonfruit mik op € 12 per kilo en voor mango's op € 10 per kilo."

"Het telen van dragonfruit is een veeleisende activiteit. Het vergt specialisatie, die ik na enkele jaren met veel vallen en opstaan toch heb bereikt", legt Carlo uit. "Bestuiving vindt bijvoorbeeld alleen 's nachts plaats en vereist zeer nauwgezette en arbeidsintensieve teelttechnieken. In Italië kan ik worden beschouwd als een pionier in de dragonfruitteelt en ik ben hier trots op, vooral vanwege de offers die ik jarenlang heb gebracht om dit doel te bereiken."

Voor meer informatie:
Carlo Ficarra
Pitaya Sicilia
Santa Croce Camerina (RG) – Italië
Tel: +39 3296162799
[email protected]
www.pitayasicilia.com

Publicatiedatum: