Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grupo IberoPistacho

"Areaaluitbreiding is laatste jaren zelfs nog in snelheid toegenomen"

In de afgelopen jaren is het pistacheareaal in Spanje fors toegenomen, van 2.600 hectare in 2012 tot 70.200 hectare in 2022. En er worden nog steeds nieuwe percelen aangelegd.

"De groei van het areaal is niet alleen doorgegaan in 2023 en 2024, maar de snelheid van de uitbreiding is ook nog eens toegenomen. Deze hausse is direct gerelateerd aan de stijging van de pistacheconsumptie, zowel in Spanje als in het buitenland, door een bewustzijn bij de consument van de voedingswaarde van deze noot en door de groeiende populariteit van het mediterrane eetpatroon", zegt Juan Gallego, CEO en oprichter van Grupo IberoPistacho.

"Steeds meer telers schakelen over van traditionele gewassen naar pistache, aangetrokken door de winstgevendheid van de teelt en de goede weerstand van het gewas tegen slechte weersomstandigheden. Ook voor de komende jaren zit er nog verdere groei aan te komen, ondersteund door een toenemende marktvraag en nieuwe investeringen in de sector."

De pistacheteelt heeft immers bewezen een aantrekkelijke investering te zijn voor zowel telers als investeringsfondsen. "Telers zien in pistache een kans om te diversifiëren en hun winstgevendheid te verbeteren ten opzichte van andere, meer traditionele gewassen. In de afgelopen jaren zijn investeringsfondsen ook veel geld aan het stoppen in deze sector, wat de oprichting van grote teeltbedrijven met schaalvoordelen mogelijk maakt."


Juan Gallego, CEO en oprichter van Grupo IberoPistacho

"Dit fenomeen is vooral merkbaar in Spanje, waar het klimaat ideaal is voor de pistacheteelt. Grote bedrijven en fondsen verschaffen niet alleen kapitaal, maar ook innovatie en technologie, wat het mogelijk maakt om de teelttechnieken te optimaliseren en de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren", zegt hij.

"Castilla-La Mancha blijft het belangrijkste teeltgebied in Spanje dankzij een gunstig klimaat, geschikte grond en opgebouwde ervaring in de teelt. Maar de afgelopen jaren is het areaal ook toegenomen in Aragón, Andalusië, Extremadura en Castilla y León. In deze gebieden vervangt pistache vooral graangewassen, die aan belang inboeten vanwege hun lagere winstgevendheid. Olijfbomen, amandelbomen en wijnstokken worden minder vaak ingeruild voor pistache, omdat deze teelten gevestigde markten hebben."

Groeiende vraag op snackmarkt en vanuit voedingsmiddelenindustrie
Grupo IberoPistacho biedt een integrale service die de hele levenscyclus van pistache omvat, van de aanplant van de bomen tot de verwerking van de vrucht en de uiteindelijke verkoop. "We hebben een team met jarenlange ervaring, waardoor we onze klanten in elke fase van het proces kunnen adviseren en begeleiden. Van de eerste evaluatie van de levensvatbaarheid van een teeltbedrijf, afhankelijk van factoren zoals klimaat, bodem en waterbronnen, tot de implementatie van geavanceerde teelttechnieken en het ontwerp van de percelen, of ze nu geïrrigeerd worden of volledig afhankelijk zijn van regenval. We bieden ook diensten aan in de verwerkingsfase om de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren. Daarnaast passen we duurzame praktijken toe om het concurrentievermogen van onze klanten op de markt te garanderen", zegt Juan Gallego.

"We zijn ons ervan bewust dat de keuze van de juiste rassen een belangrijk aspect is voor het succes van een teeltbedrijf. Daarom voeren we steeds een uitgebreide analyse uit bij elk bedrijf voordat we een ras aanbevelen. Eerst beoordelen we of de klimatologische omstandigheden, de bodem en het irrigatiewater geschikt zijn voor de pistacheteelt. Zijn de resultaten positief, dan ontwerpen we de percelen op basis van de al of niet beschikbaarheid van irrigatiewater en de markt waarvoor het product bestemd is."

"Wat de variëteiten betreft, maken we een onderscheid tussen enerzijds rassen voor de snackmarkt, zoals Kerman, Sirora en Kastel, die gewaardeerd worden om hun maatvoering, mate van opening van de dop en uiterlijk, en anderzijds rassen voor de verwerkende industrie, zoals Larnaka, Avdat en Aegina, die opvallen door hun grotere intensiteit van kleur, smaak en aroma."

"We raden een mix van rassen aan op teeltbedrijven met meer dan 10 hectare om het risico en de oogst te spreiden, wat ook het logistieke beheer vergemakkelijkt. Beide categorieën hebben een veelbelovende toekomst, aangezien de vraag blijft groeien in zowel de snackmarkt als vanuit de voedingsindustrie."

Voor meer informatie:
Grupo IberoPistacho
Centro Cívico de Empresas
Polígono Industrial Manzanares
Avenida Principal, s/n, Planta 2, Oficina 4
13200 Ciudad Real (Spanje)
Tel: +34 926 62 29 52
[email protected]
https://iberopistacho.com

Publicatiedatum: