Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pistache grootste stijger onder de houtgewassen in Spanje

Het areaal van houtgewassen in Spanje (fruitbomen, olijfbomen en wijngaarden) is tussen 2012 en 2022 met 9% toegenomen tot 5,31 miljoen hectare, zo blijkt uit gegevens gepubliceerd op de website van het Spaanse ministerie van Landbouw. De amandelteelt is enorm toegenomen, namelijk met bijna 30% in de afgelopen jaren (+199.834 hectare), en dan voornamelijk het geïrrigeerde areaal, dat van bijna onbestaand in 2021 tot de huidige 131.219 hectare is gestegen. De belangrijkste teeltregio's zijn Aragón, Castilla-La Mancha, Extremadura en Andalusië. De uitbreiding van de amandelteelt is onder meer ten koste gegaan van graan en braakland.

Toch is het pistache die van alle houtgewassen de grootste procentuele toename van het areaal heeft gerealiseerd, namelijk met 1.977% (van 3.200 ha in 2012 tot 66.500 ha in 2022). Een deel van de percelen kan worden bewaterd, een deel is afhankelijk van regenval. In Castilla-La Mancha vond de grootste uitbreiding plaats (+50.000 ha), gevolgd door Andalusië. Pistache neemt de plaats in van onder meer graan, braakland of wijngaarden.

Bron: agroclm.com

Publicatiedatum: