Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bananiv

"Bananenketen in Oekraïne in stand houden"

Tweeënhalf jaar geleden viel het Russische leger buurland Oekraïne binnen. Een van de grote steden die in het eerste oorlogsjaar getroffen werd, was de havenstad Odesa, destijds de woonplaats van bananenspecialist Maksym Kovalenko. Onder de nieuwe bedrijfsnaam Bananiv GmbH, gevestigd in Albstadt, levert hij sinds twee jaar bananen uit Ecuador aan retailers in zijn thuisland. Ondanks alles is de gele vrucht nog steeds razend populair in de Oost-Europese republiek.

In de zomer van 2022 werd de haven van Odesa voor het eerst aangevallen. Kovalenko was op dat moment op bezoek bij familie in Duitsland en besloot daar te blijven. Net als veel andere bedrijven werd zijn toen snelgroeiende bedrijf het slachtoffer van de oorlog. Hij besloot toen zijn bedrijfsactiviteiten vanuit Albstadt voort te zetten. "Informatie en logistiek zijn altijd de hoekstenen van mijn bedrijf geweest. Sinds ik met Bananiv opereer, is het duidelijk geworden hoe belangrijk het is om betrouwbare medewerkers aan boord te hebben. We zijn een klein, goed geoefend team van slechts vijf mensen. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en we maken gebruik van geavanceerde, moderne software. In dit opzicht is ons bedrijf al grotendeels gedigitaliseerd."


Maksym Kovalenko, oprichter en directeur van Bananiv GmbH

Veerkrachtige toeleveringsketen voor bananen
Het jonge bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met de import en afzet van conventionele bananen, waarvan de meeste onder het eigen merk Bananiv op de markt worden gebracht. Kovalenko: "We werken bijna uitsluitend met geselecteerde producenten in Ecuador. Hoewel we op proef ook goederen uit Colombia hebben geïmporteerd, hebben we besloten daar niet mee door te gaan vanwege toenemende kwaliteitsproblemen. Ongeveer 95 procent van ons totale volume bestaat uit conventionele Cavendish bananen, hoewel we ook mini- en rode bananen aanbieden. Dit laatste product genoot voor de oorlog een toenemende populariteit onder Oekraïense consumenten, en er zijn weer enkele aanvragen en projecten met rode bananen."

De belangrijkste klanten van Bananiv zijn Oekraïense retailers, waaronder de Silpo-groep, en geselecteerde groothandelaren, vervolgt Kovalenko. "Het ligt me echter na aan het hart om bij te dragen aan het behoud van de toeleveringsketen voor bananen in Oekraïne. Daarom leveren we niet rechtstreeks aan de retail, maar aan de rijpingscentra in Odesa en Lviv, die op hun beurt de groene bananen voor de retail rijpen." Hoewel er nog steeds een zekere basisvraag naar bananen is, is er een algemene daling in het volume van de Oekraïense import waargenomen, wat weer te wijten is aan het grote aantal emigranten. Andere afzetmarkten van het bedrijf zijn Moldavië en andere landen in Oost-Europa.

Bananenprijzen raken bodem
De bananenhandelaar merkt op dat de bananenmarkt de laatste tijd steeds meer onder druk komt te staan. "De prijzen bleven de hele zomer stabiel en acceptabel. Maar begin augustus was er een abrupte prijsdaling, waardoor de verkoopprijs nu in sommige gevallen lager is dan de inkoopprijs. In dit opzicht hebben we een absoluut dieptepunt bereikt en hopen we op een herstel van de markt vanaf september," concludeert Kovalenko.

Voor meer informatie:
Maksym Kovalenko
Bananiv GmbH
Johannes-Brahms-Strasse 4
72461 Albstadt, Duitsland
Tel.: +49 151 20489758
[email protected]
www.bananiv.com

Publicatiedatum: