Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Paradox op sinaasappelmarkt: geen krapte, ondanks lage aanvoer"

Tholen - Opnieuw is er sprake van een a-typisch Zuid-Afrikaans citrusseizoen. "Het is klimatologisch geen eenvoudig seizoen geweest voor Zuid-Afrika. Sinaasappelen komen er aanzienlijk minder en ook de voorspelde groei in de mandarijnen- en citroenenexport komt er dit jaar niet uit", vertelt Eddy Kreukniet van Exsa Europe. "De aanvoer van sinaasappelen ligt ver onder vorig jaar, structureel komt er zo'n 30% minder binnen en dat zal zich ook niet meer gaan corrigeren. Prijzen liggen nu op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dat is toch vreemd, want vorig jaar hadden we met een uiterst goede sinaasappelmarkt te maken. Tegelijkertijd zien we dat de vraag okay is, maar van acute krapte is geen sprake."

"Dat lijkt onlogisch", vervolgt Eddy. "Wij denken zelf dat het komt door een combinatie van factoren. Allereerst dat heel veel mensen na de natte voorzomer deze vakantie vanuit Noord-Europa naar Zuid-Europa zijn gevlucht, zodat er simpelweg minder consumenten waren. Daarnaast, en dat zien we als hoofdreden, denken we dat de consument de sinaasappelen vaker laat liggen vanwege de vrij hoge prijs in het schap. Prijzen van 3,30 tot 3,50 euro voor 2 kilo sinaasappelen lijkt tegenwoordig niks, maar dat is iets van de laatste 2-3 jaar. Daarvoor was 3 euro toch een soort van psychologische grens. De afgelopen twee jaar zagen we deze kentering nog niet, maar dit jaar zien we dat de consumptie bij alle types klanten die we bedienen licht lager ligt dan vorig jaar. Daar komt bij dat er een ruim aanbod was van zachtfruit, dat ook invloed had op de promotieruimte voor het citrus."

"Op de mandarijnenmarkt zagen we dat er na een redelijke seizoenstart een dipje kwam met de Clementines. Vervolgens heeft de markt zich met de late soorten, zoals Nadorcott, Orri en Tango redelijk hersteld. Voor de komende weken nemen de volumes toe en staan de prijzen iets onder druk, maar gelukkig zien we dat de consumptie zich in september altijd wel weer herstelt. Spanje is met de vroege soorten kwalitatief nog geen concurrent voor de mandarijnen van overzee, dus we verwachten tot eind oktober het Zuid-Afrikaanse seizoen nog een vervolg te geven. En citrus blijft altijd een wereldmarkt, dus gebeurt er wat in Noord-Amerika, het Verre of het Midden-Oosten, dan kan de marktsituatie zomaar omdraaien."

"De citroenenmarkt is de hele zomer al niet slecht geweest, maar is de laatste weken geƫxplodeerd. Deze markt heeft te maken met een forse onderaanvoer en dan zie je dat de citroenen typisch een product zijn waar altijd een basisconsumptie van is. De laatste weken is de prijs zelfs met twee tot drie euro per doos gestegen tot het huidige niveau van 25-30 euro. Dat zal zich ook niet corrigeren voor de aanvoer vanuit Turkije en Spanje zich aandient, want de aanvoer uit zowel Zuid-Afrika, Uruguay en Argentiniƫ blijft fors achter", zegt Eddy. "De grapefruitmarkt heeft daarentegen te maken met een saai seizoen. De afzet was bij de start al lastig in een zakkende markt, al veranderde dat gelukkig de afgelopen weken in een niveau boven kostprijs. Maar overall belooft de afzet van grapefruit weinig goeds. Er wordt structureel minder grapefruit geconsumeerd en krijgt ook relatief weinig promotionele aandacht."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
[email protected]
www.exsaeurope.com