De import van citrus van het zuidelijk halfrond, zowel uit Zuid-Afrika als uit Zuid-Amerika, valt dit jaar lager uit. En dat is reeds merkbaar in de eerste houtverkoop van Spaanse mandarijnen en sinaasappelen.
"Er zijn weer Orri, Nadorcott en Tango mandarijnen uit Zuid-Afrika op de Europese markt, maar het is geen periode waarin de vraag naar citrus groot is", zegt Miguel Agustín uit, sales manager bij het Valenciaanse Nostra Fruita, een handelsbedrijf dat vorig jaar meer dan 50 miljoen kilo citrus op de markt bracht. "Vanaf eind september begint de vraag naar mandarijnen te ontwaken, precies wanneer er naar verwachting aanzienlijk minder volumes van overzee beschikbaar zullen zijn", vervolgt hij.
"Naast de opbrengstdaling door vorst en andere ongunstige weersomstandigheden, betaalt de lokale verwerkende industrie zeer hoge prijzen, waardoor er minder wordt geëxporteerd", legt de handelaar uit.
"De Spaanse citrussector is zich bewust van deze situatie en dat zie je al aan de prijzen op het hout, niet alleen voor mandarijnen, maar ook voor de eerste Navelina sinaasappelen, die nu al hogere prijzen opleveren dan aan het begin van vorig seizoen. Ik voorzie bovendien een vroege oogst in Spanje", aldus Miguel Agustín.
Volgens de handelaar zal de oogst van mandarijnen van het type Satsuma, zoals Iwasaki of Okitsu, en Clausellina vroeg op gang komen en omdat er niet veel regen is gevallen zijn de maten kleiner dan normaal, iets wat ook het geval zal zijn voor de eerste clementines van het seizoen. "Er zijn al enkele telers die al wat volumes geoogst hebben, maar ik denk dat het nog te vroeg is. Vanaf september zal de Brix-waarde goed zijn, maar zoals gezegd zal de maatsortering wat tegenvallen", legt Miguel Agustín uit.
"Later in het jaar zal er iets minder opbrengst zijn van Clemenules, al lijkt het erop dat er meer Clemenvilla's geoogst zullen worden. Het hangt natuurlijk wat af van gebied tot gebied, maar over het algemeen zal de oogst vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. Ondertussen herstelt de sinaasappelteelt in Andalusië zich dankzij voldoende regenval."
"Als de lage aanbodverwachtingen van overzee uitkomen, gaan we een goede start van het seizoen tegemoet, maar we moeten voorzichtig zijn. De verwachtingen mogen niet leiden tot een speculatieve markt, zoals vorig seizoen gebeurde, toen uiteindelijk bleek dat er nergens een tekort van was."
"Citrus moet niet vier of vijf maanden van tevoren worden aangekocht zonder te weten wat de uiteindelijke marktsituatie zal zijn, want tenslotte zit je met fruit dat duur is aangekocht en vervolgens heel moeilijk te verkopen is", zegt Miguel Agustín. "Als we alarmsignalen uitzenden naar de klanten, zal dit alleen maar ten goede komen aan andere herkomsten zoals Egypte. We moeten gewoon proberen om fatsoenlijke prijzen vast te stellen voor de telers die ook de handelaren toelaten hun graantje mee te pikken op de markt. Vorig jaar stortte de sinaasappelmarkt in met de komst van Egyptisch fruit en pas met de Valencia's zette zich weer een herstel in."
Voor meer informatie:
Miguel Agustín
Nostra Fruita SL
Mob: +34 615 22 57 31 (Spanje)
[email protected]