Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wateroverlast leidt tot ernstige oogstverliezen in Oostenrijkse vollegrondssla"

De aanhoudende regenval heeft de Tiroolse groenteteelt dit jaar ook bijzonder hard getroffen. "We hebben al ernstige oogstverliezen geleden van wel 70-80 procent ten opzichte van vorig jaar, met name op het gebied van sla. Door de wateroverlast begint de sla voortdurend te rotten, waardoor het grootste deel onverkoopbaar is. Tot overmaat van ramp zijn sommige velden helemaal ontoegankelijk, waardoor we de gewassen niet eens fatsoenlijk kunnen oogsten," vertelt Marcus Pechtl, groenteteler in het Tiroolse district Imst.


Marcus Pechtl zet zich in voor de teelt van oude aardappelrassen

Volgens Pechtl hebben de natte veldomstandigheden vooral een negatieve invloed op de slateelt, maar is de situatie anders voor bewaarproducten, zoals aardappelen, wortelen, prei en selderij. "Met een netto-opbrengst van 94-95 ton/hectare doen onze aardappelvoorraden het niet slecht. Daarom hebben we ook hier prijsverlagingen kunnen realiseren om de verkoop verder te stimuleren. Het gaat om oude aardappelrassen." De slaprijzen liggen momenteel op ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar.

Inflatie beïnvloedt B2C-activiteiten
Tot de belangrijkste klanten van Pechtl behoren de regionale catering- en hotelbranche en groothandelaren, waaronder leveranciers van grote supermarktketens. Een deel van de inkomsten gaat rechtstreeks naar particuliere klanten in de buurt. Pechtl: "Deze laatste branche bloeide tijdens de pandemie, maar blijkt momenteel uiterst moeilijk te zijn vanwege de inflatie en de lagere koopkracht. Mensen letten steeds meer op hun geld en kopen bij supermarkten in plaats van bij regionale producenten." Volgens Pechtl ligt de afzet in de B2C-sector zelfs onder het niveau van voor de pandemie. Hij beschrijft de stemming in de regionale horeca echter als matig. "Soms haakt er iemand af en soms komt er iemand bij. Over het algemeen blijft het klantenbestand echter relatief constant."

Focus op kwaliteit en variatie
De hoekstenen van het middelgrote groentebedrijf zijn hoge kwaliteit en een grote verscheidenheid aan producten. Er zijn ongeveer 40 gewassen te vinden op de akkers in Pitztal. "We hebben onze gemengde slasoorten zoals de Lolo-rassen vervangen door Italiaanse kwaliteitsrassen zoals Salabella, Canasta en Trentina, omdat we vooral onder de indruk waren van de kropgrootte en de stevigheid van deze rassen. Deze slasoorten zullen naar verwachting eind september klaar zijn voor de oogst. Een andere nieuwe toevoeging aan het assortiment zijn de slagersuien, die erg populair zijn in de horeca en normaal gesproken voornamelijk uit Spanje moeten komen. Ons doel is om een regionaal geteeld, kwalitatief hoogwaardig en goedkoper alternatief te bieden voor het Spaanse product," legt Pechtl uit.

Europa fresh GmbH
Naast zijn bestaande activiteiten heeft Pechtl een paar maanden geleden Europa fresh GmbH opgericht. "Met deze nieuwe BV willen we verder groeien. We zijn al bezig om onze teeltcapaciteiten geleidelijk uit te breiden, zodat we onze groenten in de toekomst ook aan klanten in het buitenland kunnen leveren", besluit hij.

Voor meer informatie:
Marcus Pechtl
Gemüsebau Pechtl
Mandarfen 57/Deur 1
6481 Plangeross, Oostenrijk
T: +43 664 9224090
info@​gemüsebau-pechtl.at
www.gemüsebau-pechtl.at

Publicatiedatum: