Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse telers voorzichtig optimistisch over nieuwe appeloogst

De Duitse appeloogst is begonnen: binnenlandse telers in alle delen van het land plukken nu weer knapperige, verse appels. Hoewel de oogstvooruitzichten niet optimaal zijn, zijn ze nog steeds beter dan in 2017, een historisch slecht appeljaar door het weer. Dit jaar wordt verwacht dat er ongeveer 734.000 ton appels zal worden geoogst, wat 15,7 procent minder is dan vorig jaar, vanwege het koele en natte weer. Desondanks is er nog steeds voldoende aanbod om de schappen en magazijnen van supermarkten te vullen.

In totaal telen lokale appeltelers op zo'n 34.000 hectare appelen, verspreid tussen het Altes Land en het Bodenmeer. Dit betekent dat ongeveer 70 procent van het areaal boomfruit uit appels bestaat. De vier belangrijkste teeltgebieden zijn Baden-Württemberg (ongeveer 12.000 ha), het Altes Land bij Hamburg (ongeveer 8.500 ha), het Nederrijngebied en het gebied rond Dresden.

Een blik op de teeltregio's
Dat de appelteelt soms een uitdagende onderneming is, blijkt uit eerdere ervaringen. In 2017 was de oogst bijvoorbeeld een derde lager dan normaal door late voorjaarsvorst, die de bloesems had aangetast. Om dergelijke klimaatextremen, die vaak slechts delen van het land treffen, te voorkomen, worden appeltelers vaak geconfronteerd met extra kosten en inspanningen voor maatregelen zoals irrigatie, hagelnetten, vorstbescherming en sprinklersystemen. Dit jaar werden de zuidoostelijke deelstaten het zwaarst getroffen door de ongunstige weersomstandigheden.

Mecklenburg-Vorpommern/Schleswig-Holstein
Rolf Hornig van de Landbouwadviesdienst van Mecklenburg-Vorpommern/Schleswig-Holstein (LMS): "We verwachten dit jaar een appeloogst van ongeveer 25.000 ton in Mecklenburg-Vorpommern. Dit komt bijna overeen met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (25.239 ton) en is een stijging van bijna 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Toch is het belangrijk om deze cijfers zorgvuldig te analyseren. De vorstnachten van 17 op 18 april en van 20 op 23 april veroorzaakten lokaal aanzienlijke schade, afhankelijk van het ras, in Midden-Mecklenburg, Oost-Mecklenburg en West-Pommeren. De impact is daar groot, vooral omdat de kwaliteit van de overgebleven vruchten wordt beïnvloed door de vorstschade. In West-Mecklenburg, waar de meeste appelbomen staan, koelden de nachten echter minder af in de genoemde periode. Hierdoor hebben we daar een relatief normale oogst en kunnen we spreken van een goede oogst voor de hele deelstaat."

Hans-Jörg Elvers, directeur van de telersvereniging Mecklenburger Ernte, voegt toe: "In de biologische landbouw, die 69 procent van de appels beslaat, blijft het bestrijden van schurft een enorme uitdaging in dit regenachtige jaar. We hebben ook plaatselijke vruchtschade door hagelbuien gezien."

Bodenmeer
De situatie aan het Bodenmeer is heel anders. Janina Bembenek, hoofd marketing bij Obst vom Bodensee, vat de situatie als volgt samen: "Na een zeer succesvol seizoen 2023/2024 verwachten we een uitstekende oogst, zowel qua kwaliteit als hoeveelheid. Met een bovengemiddeld oogstvolume aan het Bodenmeer, grote kalibers en een uitstekende interne en externe fruitkwaliteit, kunnen we uitkijken naar een goede start van de oogst. We zijn optimistisch over het komende verkoopseizoen en de marktvooruitzichten zijn eveneens positief. Ondanks een daling van de oogst in heel Duitsland kunnen we continuïteit op de markt bieden en consumenten blijven voorzien van zeer goede appels van regionale en binnenlandse teelt. Deze appelen onderscheiden zich door hun toegevoegde waarde, met name wat betreft biodiversiteit en soortenbescherming. De oogst van dit jaar heeft zich uitstekend ontwikkeld, met een toename van 13 procent, en het klimaat aan het Bodenmeer heeft gezorgd voor een perfecte balans tussen zoetheid en zuurgraad. Appels uit het Bodenmeer kenmerken zich door een bijzondere zoetheid die alleen hier wordt bereikt dankzij de unieke klimatologische omstandigheden."

Altes Land
Jens Anderson, Hoofd Marketing, Elbe-Obst Erzeugerorganisation beschrijft de situatie in het noorden als volgt: "Op basis van de beschikbare gegevens van Prognosfruit zal het Altes Land waarschijnlijk ongeveer een derde van het verwachte Duitse oogstvolume voor het seizoen 2024/2025 bijdragen. Ondanks deze aanzienlijke bijdrage, zijn de oogstverwachtingen voor heel Duitsland lager dan vorig jaar. Analyses van het teststation tonen echter aan dat we een uitstekende kleur en consistentie van de appelen kunnen verwachten, met zowel de interne als externe kwaliteit die uitstekend zal zijn."

"In de regio Altes Land is de beschikbaarheid van water een cruciale factor voor het succes van de teelt. Deze meest noordelijke teeltregio van Europa investeert al geruime tijd in vorstbeveiligingsirrigatie met rivierwater op bijna alle commerciële fruitboomgaarden. Dit is noodzakelijk omdat vorst tijdens de bloei een probleem kan zijn in het Altes Land. Irrigatie in de lente (voor vorst) en in de zomer (tegen zonnebrand) garandeert de veiligheid van de oogst. Vorst was dit voorjaar dus geen probleem aan de Beneden-Elbe, maar het koele, vochtige weer leidde tot een lagere bestuivingsactiviteit van de bijen."

Pfalz
Hans-Jörg Friedrich, directeur van de Pfalzmarkt voor groenten en fruit: "Dit jaar zijn we in de Pfalz bijzonder vroeg begonnen met de lokale appeloogst, in onze fruitteeltgebieden in de zuidelijke Pfalz bij Kandel. De voor de markt relevante appelsoorten Elstar, Gala, Jonagold, Braeburn en Delicious worden geleidelijk geoogst. Dit jaar loopt het seizoen van begin juli tot waarschijnlijk oktober. De belangrijkste reden voor de vroege start is het milde klimaat in ons teeltgebied, dat gespecialiseerd is in fruit en momenteel een positief seizoen verwacht voor het huidige teeltjaar."

Rijnland
Arthur Heinze, hoofd fruitverkoop bij Landgard Obst & Gemüse, kijkt uit naar het appelseizoen van dit jaar: "We konden in week 33 op tijd beginnen met het op de markt brengen van het vroege ras Delbar Estival, gevolgd door ons hoofdras Elstar een week later. Door de weersomstandigheden in de regio Bornheim begon de oogst van Elstar dit jaar tien dagen eerder dan normaal. Het volgende ras dat beschikbaar zal zijn, is Gala, gevolgd door andere belangrijke rassen zoals Boskoop, Jonagold, Braeburn, Pinova, Wellant en Evelina. Helaas zullen de oogstvolumes in het Rijnland lager zijn dan vorig jaar, door de vorst in mei en de toegenomen hagelschade. Onze telers verwachten dat hun oogstvolume 50 tot 60 procent van een normaal jaar zal bedragen. Ons nieuwe clubras Evelina presteert echter uitstekend qua opbrengst en heeft alle grillige weersomstandigheden van de afgelopen maanden goed doorstaan. We zijn daarom erg positief over de aankomende marketing van dit ras en hopen dat onze klanten de kwaliteit van deze appel zullen waarderen in het nieuwe seizoen."

Saksen-Anhalt
Net als veel van zijn collega's in Midden-Duitsland werd fruitteler Klaus Friedrich uit Eisleben getroffen door de late vorst in de nacht van 22 op 23 mei. Aanvankelijk ging hij ervan uit dat de appeloogst op 32 hectare een totale mislukking zou worden. Zo erg bleek het echter niet te zijn. "We zullen ongeveer een derde van een normale appeloogst oogsten," schat Friedrich. Hij zal meer dan 90 procent kunnen verkopen als dessertfruit. Andere fruittelers in de regio zijn echter harder getroffen. "De verliezen bij de appeloogst in Saksen-Anhalt liggen tussen 70 en 100 procent," zegt Jörg Geithel, voorzitter van de vereniging van fruittelers in Saksen en Saksen-Anhalt. Over het geheel genomen zal de oogst waarschijnlijk slechts 20 procent bedragen van het niveau van vorig jaar. Bovendien zijn de appels op veel andere teeltbedrijven ook beschadigd. Ze hebben zogeheten bevriezingsverschijnselen en kunnen alleen tot cider worden verwerkt.

Publicatiedatum: