Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere Franse walnotenoogst

Een ommekeer voor de Franse walnotensector: was 2022 synoniem met overproductie, dit jaar moet rekening worden gehouden met een kleine oogst. Fabien Joffre, voorzitter van de Beroepsvereniging voor Walnoten, Walnootpitten en Walnootolie uit de Périgord, legt de situatie uit nu het nieuwe seizoen van start gaat.


Frankrijk is de grootste producent van walnoten in de Europese Unie, met een gemiddelde van 40.000 ton per jaar. Er zijn twee teeltgebieden in Frankrijk: het zuidwesten (Périgord) en het zuidoosten (Grenoble). Walnoten uit de Périgord worden geteeld in vier departementen: Dordogne, Lot, Corrèze en Charente.

30% minder walnoten in de Périgord
Terwijl de walnotensector in 2022 een marktcrisis doormaakte – overproductie en een verzadigde wereldmarkt leidde tot een prijsdaling – hadden de walnotenbomen in 2024 veel te lijden onder de grillen van het weer. "Het ziet ernaar uit dat de oogst klein zal zijn, vooral in de Périgord, met 30% minder walnoten dan in 2023. Het zuidoosten van het land doet het veel beter", zegt Fabien Joffre, die de situatie als catastrofaal beschrijft. De redenen zijn teveel regen in de winter en de lente, en koud weer in de lente. "Het risico is nu dat dit gevolgen zal hebben voor de oogsten in de komende jaren."

Wereldwijde markt zou moeten verbeteren
Frankrijk is niet het enige land dat te kampen heeft met een opbrengstdaling, want de teeltproblemen zullen ook hun weerslag hebben op twee andere grote teeltlanden. "De wereldmarkt zou moeten verbeteren, want ook Chili rapporteert minder kilo's en kleinere pitten dit jaar en de Verenigde Staten melden een opbrengstdaling van 100.000 ton op een jaarlijks totaal van 700.000 ton als gevolg van verouderende boomgaarden en te hoge temperaturen."

Prioriteit voor boomgaardrenovatie
Vorig jaar legde de beroepsvereniging de nadruk op communicatie met de consument om de consumptie aan te zwengelen (via social media en op evenementen), maar dit jaar liggen de prioriteiten elders. "Er is een partnerschap met de zustervereniging uit Grenoble voor een promotieactie op een nationale radiozender, maar op dit moment ligt de prioriteit bij de teelt, omdat we een tekort aan product zullen hebben. We moeten ons concentreren op het herstructureren en renoveren van boomgaarden, vooral omdat het minstens vijf jaar duurt voordat een nieuwe boom in productie komt." Met dit in het achterhoofd zal de branche steun zoeken bij de overheid. Daarnaast is er onderzoek naar productieve rassen die beter aangepast zijn aan het klimaat en minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben dan de Amerikaanse variëteiten. "Die zijn wel productief, maar ook kwetsbaar."

Wateropslag is essentieel
"Net als in alle andere sectoren is wateropslag essentieel voor de teelt. Droogteperiodes worden steeds langer, dus we hebben meer kunstmatige meren nodig om overtollig winterwater op te slaan. Zoals we deze winter hebben gezien, leden de bomen eerst onder een teveel aan water en vervolgens onder gebrek aan water. Als we voldoende water hadden gehad, zou de situatie heel anders zijn geweest", besluit de voorzitter van de beroepsvereniging.

Voor meer informatie:
Syndicat professionnel de la noix, du cerneau & de l'huile de noix du Périgord
46600 Creysse (Frankrijk)
Tel: +33 (0)565 322 222
[email protected]
www.noixduperigord.com