Tholen - De rode bessenoogst bij Berrybrothers is ten einde. "We hebben dit jaar korter over de oogst gedaan dan we gewend waren. De kwaliteit van het fruit is gelukkig goed. Wij zien de huidige zomer toch liever dan de extreme hitte die we de afgelopen jaren in de zomermaanden hebben gehad, daar hebben de bessen toch een hekel aan", vertelt Nijs van Zuilen.
"Wel heeft de natte periode die we van november tot juni hebben gehad zijn weerslag gehad op de oogst. Hierdoor hebben de wintertemperaturen hoog gelegen en eigenlijk hebben de rode bessen een traditionele winterkou nodig. Je ziet dan ook over de hele linie dat er minder fruit is geoogst", vervolgt Nijs. "Dit heeft erin geresulteerd dat de prijzen op een hoog niveau liggen. Dat levert soms wel dilemma's op. Als teler verkoop je natuurlijk graag je product tegen een zo hoog mogelijke prijs, maar tegelijkertijd verwachten onze klanten dat we zeker tot eind maart product verkopen. Hierdoor moeten we soms wat verkopen met de rem erop."
"De rode bessen blijven nog altijd een nicheproduct, zeker binnen het totale zachtfruitassortiment. Uit vraag van onze klanten hebben we ons de afgelopen jaren steeds meer ingezet op andere fruitsoorten, zodat we hen jaarrond het hele zachtfruitpakket kunnen leveren. Voerden we in het verleden alleen de rode bes, nu bieden we ook in de winter dankzij de import vanuit onder meer Zuid-Amerika het volledige assortiment, rode, blauwe en witte bessen, frambozen en bramen." Een uitstapje naar de aardbeienteelt is voor BerryBrothers nog niet aan de orde. "Dit wordt wel vaker gevraagd, maar de aardbeien vergen een heel ander type teelt en omvang. Dat is een hele stap om die erbij te gaan doen."
Teelt in potten
Op de locatie in het Betuwe zijn de broers Teun en Gijs druk bezig om de kwekerij van vader Albert over te nemen. "We zien dat veel rode bessentelers op een tweesprong zitten. Er zijn bedrijven die flink innoveren, maar er is ook een andere groep, die vaak geen opvolging heeft, en die zich afvragen of zo'n investering nog wel rendement heeft", vertelt Teun. "Als nieuwe generatie kijken we naar een toekomstgerichte teelt. We zijn volop aan de slag gegaan met innovaties in de teelt, onder meer door te telen in potten in plaats van de grond. We verwachten dat dit de toekomst is."
"We hebben een nieuw fertigatiesysteem geïnstalleerd, waarbij we gebruikmaken van moderne technieken. Zo moeten we onze teelt in de toekomst verder optimaliseren en de testen zijn veelbelovend. Zo blijkt uit de proeven dat de producties per hectare omhoog gaan en dat de plant vitaler is. En een vitalere plant betekent een sterkere bes, waardoor de bewaarbaarheid en houdbaarheid van de bessen ook beter is en hopen hierdoor ook op het reduceren van gewasbeschermingsmiddelen", vertelt Teun.
Op rassenniveau is het in de teelt van rode bessen al jaren Rovada en Junifer wat de klok slaat. "Maar door de klimaatverandering en met name de warmere winters zijn we aan het onderzoeken welke rassen in dit nieuwe klimaat goed te telen zijn. Daar gaat veel tijd en energie in zitten en het is een hele andere expertise, vandaar dat we hier ook een ondersteunende partij voor hebben ingeschakeld. Op onze proefvelden hebben we honderden rassen staan. Daar vallen natuurlijk veel rassen van af, maar we hopen ook nieuwe rassen te vinden die in veranderende klimaatomstandigheden goed gedijen. Het ontwikkelen en testen van een ras kost jaren. Ook bij andere fruitsoorten zijn we op zoek naar nieuwe rassen. Het mooie is dat veredelaars ons hier goed voor weten te vinden, omdat ze ons als een onafhankelijke partij in de markt zien."
Voorkeur lokaal product
Ook het Nederlandse blauwe bessenseizoen is volgens Nijs goed verlopen. "De producties waren goed en we hebben een mooie afzet gehad, voornamelijk op de lokale markt. Daar kunnen we alleen maar tevreden over zijn. Wij zijn ook van mening dat de Hollandse blauwe bessen eigenlijk hun weg moeten vinden in Nederland en België. Voorheen werden de blauwe bessen vaker geëxporteerd, maar je ziet dat eigenlijk elk Europees land wel blauwe bessen kan telen. Gelukkig zien we dat onze retailklanten in die paar weken dat de bessen in Nederland groeien ook in toenemende mate kiezen voor lokaal geteeld product. Tegelijkertijd zien we het areaal blauwe bessen in Nederland niet groeien. Het blijft een risicovolle buitenteelt, waarbij de planten niet beschermd zijn tegen zon, wintervorst en hagel."
"In de frambozenteelt zien we juist weer veel ontwikkeling van nieuwe rassen. Ook bij dit fruit merken we dat de vraag van de Nederlandse consument naar lokaal geteeld fruit toeneemt. Dat zien we ook bij de bramenteelt, alhoewel die afzet ook weleens lastiger is geweest de afgelopen jaren, want als er iets teveel van is, kan die markt ook makkelijk overvoerd zijn. Zelf hebben we vol ingezet op de Sweet Royalla-bramen. Voor dit jaar vind ik de bramen- en frambozenmarkt goed in balans en dat is eigenlijk vanaf de start van het seizoen al zo. Telers krijgen een goede prijs en er is geen overaanbod in de markt. Ook voor het slot van het seizoen verwacht ik daar geen verandering in."
"Als laatste hebben we nog witte bessen in het assortiment. Dat is echt geen hardloper, maar wel een leuk artikel voor met name de horeca- en foodservice-artikel dat mooi uitslaat bij de rest van ons bessenassortiment." Op de hoofdlocatie in Roggel hebben de medewerkers dit seizoen voor het eerst hun intrek genomen in het nieuwe Agro-appartement. "Toekomstgericht ondernemen gaat niet alleen over de teelt, maar ook goede huisvesting maakt daar een belangrijk onderdeel vanuit", besluit Nijs.
BerryBrothers heeft recent een nieuwe website gelanceerd, zie onderstaande link.
Voor meer informatie:
Nijs / Teun van Zuilen
BerryBrothers
Nijken 18
6088 NR Roggel
Tel.: +31 (0)6 46 70 84 53
[email protected] / [email protected]
www.berrybrothers.nl