Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wout Otjens, Otjens Suikermaïs:

"Met onze vacuümmaïs willen we jaarrond Nederlands product leveren"

Tholen - Het suikermaïsseizoen is momenteel in volle gang voor Otjens Suikermaïs. "We zijn helaas wat later gestart, maar we zitten nu in de vijfde week. De eerste weken waren wat rustiger, maar inmiddels hebben we toch weer normale volumes en kunnen we toch stellen dat er een mooie vraag is", zo vertelt Wout Otjens van Otjens Suikermaïs, wat zich nu, naast het traditionele Nederlandse seizoen, ook steeds meer richt op vacuümmaïs om jaarrond Nederlands product te leveren.

Waar het voorjaar voor vele groenten en fruit voor de nodige problemen heeft gezorgd, is dat bij de suikermaïs niet anders. "Door de zeer natte weersomstandigheden in de eerste maanden van het jaar zijn we een drietal weken later gestart, wat jammer is. Bovendien waren de eerste paar weken, nadat we van start gegaan waren, ook zeer rustig, omdat er nog niet veel volume beschikbaar was. We vervroegen ook altijd door middel van een fleecedoek, maar dat heeft dit jaar ook niet helemaal uitgepakt zoals we voor ogen hadden. Het is altijd jammer als je er tijd en moeite in stopt, maar het niet zo uitpakt als gehoopt."

"Inmiddels kunnen we echter zeggen dat we in volle gang zijn met prima volumes. En dan ben je die eerste weken ook alweer snel vergeten", lacht Wout. "De vraag is er namelijk vanaf het begin af aan wel degelijk geweest. Eigenlijk in de eerste weken al, toen we het volume nog niet hadden, maar nu het volume er is, kunnen we onze klanten mooi bedienen. Af en toe krijgen we zelfs belletjes van wat nieuwe klanten. Die probeer je dan altijd wel op te pakken, maar dat is niet altijd haalbaar. Het is mooi, want je ziet dat de populariteit van suikermaïs groeiende is. Elk jaar komt er meer afzet per hoofd in Nederland en men wordt er steeds bekender mee. Het is natuurlijk ook een prachtig product, maar men moet alleen even weten wat ze er allemaal kunnen doen. Als ze er dan eenmaal mee in aanraking zijn gekomen, zien ze de mogelijkheden."

Piekperiode
Met het zonnetje nog altijd hoog in de lucht komt nu ook de piek van het seizoen voor Otjens Suikermaïs. "Die vier weken. De laatste weken van augustus en de eerste weken van september komt traditioneel de piek van onze oogst. Dan halen we het meeste product van het veld en gezien de goede vraag is er ook een sterke verkoop. Door de latere start van het seizoen is de piek ook iets verschoven, maar we hebben nu een aantal drukke weken voor de boeg." Het seizoen loopt normaal gesproken voor Wout vervolgens door tot begin/midden oktober. "Ook daar kan het, gezien het verschoven seizoen, dus tot eind oktober zijn dit keer. Echter, we zien de laatste weken weer dat het zeer groeizaam weer is, waardoor alles weer in elkaar kan lopen. We hadden in eerste instantie namelijk ook een aantal gaten in de oogst verwacht, maar door de weersomstandigheden is dat allemaal weer naar elkaar getrokken. Al met al kunnen we toch zeker positief zijn."

Het teeltbedrijf levert haar suikermaïs voornamelijk aan de binnenlandse markt. "We hebben ook een klein beetje export, maar dat mag niet echt een naam hebben. Het is ook lastig, want elk land heeft wel zijn eigen producenten. Binnen de Nederlandse markt hebben we daarentegen een mooie spreiding van klanten opgebouwd. Dat is ook wat we graag willen. Als het bij de retail wat minder hard loopt, wil je weer wat meer bij de groothandels kwijt kunnen. Die spreiding wil je graag hebben. In het vers ben je namelijk afhankelijk van de natuur, dus als je op een moment meer beschikbaar hebt, wil je ook ergens gas kunnen geven en als er minder beschikbaar is, kunnen we op de rem trappen."

Vacuümmaïs
De drukte komt er dus in de komende weken aan voor Otjens Suikermaïs, maar ook erna blijft het bedrijf druk in de weer met het beleveren van haar suikermaïs, want Wout ziet dat er steeds meer interesse komt voor zijn vacuümsuikermaïs. "Normaal importeert men buiten het Nederlandse seizoen, maar daar ben ik geen fan van", legt hij uit. "Wij hebben daarom even geleden gezegd: 'We gaan ons eigen suikermaïs koken en vacumeren, zodat we jaarrond Nederlandse suikermaïs kunnen gaan leveren'. Het is een proces wat je in het biologisch al wat meer ziet, maar in het gangbare product opteren velen voor import, terwijl er volgens ons ook mooie mogelijkheden liggen met een Nederlands alternatief."

"Ik vind het ook leuker om te doen dan importeren", vervolgt Wout. "We beleveren nog niet al onze klanten hiermee, maar inmiddels hebben we leuke programma's opgezet met een aantal klanten en dat ben ik nu uit aan het breiden. Het is een proces wat je eerst goed onder de knie moet krijgen, maar dat hebben we nu goed voor elkaar. Zo breiden we onze klanten uit. Uiteindelijk kun je natuurlijk niet gelijk al je klanten overzetten, want je oogst een keer en moet er vervolgens tot volgend jaar mee doen. Dan zal ik meer voorraad moeten hebben, maar ook naar die uitbreiding kijken we. Het is een gestaag proces en je moet jezelf niet voorbij lopen, maar het is mooi dat we nu jaarrond Nederlandse suikermaïs kunnen leveren. Het is bovendien je eigen product dat je verkoopt, waar je meer controle op hebt en de kwaliteit kunt garanderen. Het is dan ook heel leuk om te zien dat het aanslaat."

Voor meer informatie:
Wout Otjens
Otjens Suikermaïs
Zundertseweg 78
4876 NL Etten-Leur
06 57 83 84 86
[email protected]
www.otjens-suikermais.nl