Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hugo Jacobs: "Mooie kalibers van biologische peren"

"Bij deze temperaturen zit het hoofd van de mensen nog bij zomerfruit"

Tholen - Bij Jacobs Fruit zitten ze op het moment middenin de pluk van de biologische Conference peren. Het bedrijf, gelegen in het Vlaamse Sint-Truiden is net klaar met haar Delbare appels, maar richt zich voor nu volledig op de peren. "Zeker de maten zijn toch beter dan verwacht", zo vertelt Hugo Jacobs van het biologisch teeltbedrijf.

Ook in de biologische teelt heeft het voorjaar zijn sporen echter nagelaten. "Het is toch uitdagend geweest natuurlijk", gaat hij verder. "De vele regen en vroege hagel hebben voor redelijk wat schurft gezorgd. We hoeven het geen drama te noemen, maar we hebben er meer last van dan andere jaren. Bovendien kwam er bovenop dat de hagel in het voorjaar nog voor Pseudomonas aantasting heeft gezorgd., waardoor er veel peren op de grond zijn gevallen. Daardoor is de oogst helaas wel wat kleiner, maar hebben de peren, zeker in de laatste weken, toch flink kunnen dikken. Over de kalibers hebben we, zoals aangegeven, dus zeker niet te klagen."

Sinds afgelopen vrijdag is het bedrijf begonnen met haar pluk en de biologische teler, die zijn fruit vermarkt via BelOrta, verwacht nog door te gaan tot komende vrijdag. "Het is ook weer niet zo overdreven veel, dus dan verwachten we het wel rond te hebben", lacht Hugo. "Dan zal ook de vraag wel weer op komen. Het is nu nog relatief rustig, maar het is nog vroeg. Met de huidige temperaturen zit iedereen nog met zijn gedachten bij het zomerfruit en is het nog te warm voor de volledige omschakeling naar het hardfruit. Vanaf september beginnen de scholen weer en zal de goesting naar appels en peren ook weer aantrekken."

Uitdagende biologische kersenteelt
Naast het hardfruit teelt Jacobs Fruit in de zomerperiode ook kersen. "Ook daar zagen we dat er wat problemen waren door het natte voorjaar. Met al het vocht zijn er toch heel wat strubbelingen geweest met rot en het barsten van kersen die niet overkapt waren. Toch kunnen we in de verkoop niet spreken van een slecht seizoen. Ondanks de uitval was de kwaliteit toch behoorlijk en hebben we met deftige prijzen kunnen werken. Het heeft veel moeite gekost om de volumes bij elkaar te krijgen. Het leven van een teler gaat niet altijd over rozen, maar we hebben het wel weer voor elkaar gekregen. We zullen er ook aan moeten wennen, want de weersomstandigheden lijken steeds extremer te worden, maar wij krijgen ook steeds meer ervaring. Het maakt dat we leren om ermee om te gaan."

Bovendien heeft Hugo sinds kort hulp. De ervaren biologische teler was al even op zoek naar mogelijke opvolging voor zijn bedrijf. Nergens lijkt dit meer een vanzelfsprekendheid, maar voor Hugo lijkt er toch licht aan het einde van de tunnel. "Sinds kort hebben we een stagiaire op het bedrijf, die geïnteresseerd is in de biologische teelt. Het is nog een vroeg stadium en hij is nog jong, maar we zijn blij dat we hem stilaan het wel en wee van het bedrijf bij kunnen brengen, waardoor hij wellicht in de toekomst voor een mooie voortzetting kan zorgen."

Voor meer informatie:
Hugo Jacobs
Jacobs Fruit
Heide 114
3800 Sint-Truiden, België
Tel.: +32 11 592464
[email protected]
www.jacobsfruit.be