Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nettowinst Camposol eerste jaarhelft bijna gelijk als die van volledig 2023

Camposol Holding PLC, een multinationale onderneming die zich richt op het wereldwijd aanbieden van verse en gezonde voeding, heeft onlangs de voorlopige financiële resultaten voor het tweede kwartaal, dat eindigde op 30 juni 2024, bekendgemaakt. Camposol presteert sterk in het tweede kwartaal en zet de positieve trend door.

Financieel overzicht eerste halfjaar 2024:

  • Verkochte volumes: 40.052 ton, 16% minder dan in 1H 2023
  • Omzet: 182 miljoen dollar, 18% meer dan in 1H 2023
  • EBITDA: 61,7 miljoen dollar, 84% meer dan in 1H 2023
  • EBITDA-marge: 34% tegenover 22% in 1H 2023
  • Nettowinst: 19,3 miljoen dollar, nagenoeg de nettowinst die in het hele jaar 2023 werd gegenereerd
  • Nettoschuld/EBITDA-ratio1: 3,86x, iets boven de doelstelling van 3,5x

Hoogtepunten tweede kwartaal:

  • Camposol heeft zijn positie als de belangrijkste exporteur van verse Peruaanse blauwe bessen in het seizoen 2023 - 2024 versterkt, met een marktaandeel van 16%
  • Camposol is de grootste Peruaanse mango-exporteur in 2023-2024
  • De Peruaanse agro-export steeg in de eerste helft van het jaar met 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Camposol was de grootste Peruaanse agro-exporteur.
  • Camposol vierde de start van het blauwe bessenseizoen 2024 in Hubei, waarmee het zijn aanwezigheid op de Chinese markt verder versterkt.
  • Begin augustus verwelkomde Camposol een delegatie van ministers verantwoordelijk voor voedselzekerheid uit de APEC-landen in het hoofdkantoor van de onderneming in de Peruaanse stad Trujillo.

Bericht van de interim CEO Ricardo Naranjo:
"Ik ben trots op de weg die we zijn ingeslagen. Onze omzet bereikte een indrukwekkende 182 miljoen dollar, 18% meer dan in het eerste halfjaar van 2023. Onze EBITDA bedroeg 61,7 miljoen dollar, een stijging van 84%, en onze nettowinst bedroeg 19,3 miljoen dollar, bijna evenveel als de totale winst die in het hele jaar 2023 werd gegenereerd. Deze prestaties werden mogelijk gemaakt door de uitzonderlijke prestaties van onze segmenten mango en blauwe bessen, evenals door de coördinatie in de hele waardeketen, die een cruciale rol speelde bij het overwinnen van de uitdagingen in de sector.

Verder gaan we door met ons project om ons schuldprofiel te verbeteren en houden we vast aan een gedisciplineerd financieel beheer. We zijn doorgegaan met het terugkopen van obligaties en hebben in het tweede kwartaal 14,5 miljoen dollar aan nominale waarde uitgekeerd. Bovendien werden de leningen van 18 miljoen dollar aan gerelateerde bedrijven tussen 2023 en 2024 gecompenseerd met een dividenduitkering van 21 miljoen dollar. Als gevolg hiervan waren aan het eind van het tweede kwartaal de vorderingen vereffend en zullen de resterende dividenden in de tweede helft van het jaar worden uitbetaald.

We hebben ook onze positie als belangrijke exporteur van zowel blauwe bessen als mango's voor het seizoen 2023-2024 verstevigd. Bovendien viel ons de eer te beurt om als enige agro-industrieel bedrijf gastheer te zijn van een delegatie van ministers verantwoordelijk voor voedselzekerheid uit de APEC-landen.

Ik ben enorm trots op de niet-aflatende toewijding en professionaliteit van ons team tijdens deze overgangsmaanden waarin ik het voorrecht heb gehad om als interim CEO te fungeren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we zullen blijven groeien en uitstekende resultaten zullen blijven leveren."

Eerste halfjaaroverzicht:
In het blauwe bessensegment groeide de afzet met 10,2% ten opzichte van 1H 2023, met een omzet van 127,2 miljoen dollar. Het verkochte volume bereikte 18,1 miljoen ton, terwijl de omzet steeg met 26,1%, met een brutowinstgroei van 19,8%. Ondanks de marktdynamiek die neigt naar een normalisering van de prijzen als gevolg van de toegenomen volumes uit Peru en Chili, resulteerden onze gecoördineerde inspanningen tussen de teelt en de distributiebedrijven, gekoppeld aan een rechtstreeks contact met de belangrijkste retailers, in een strategische toewijzing van het aanbod met een prijs die hoger ligt dan die van de eerste helft in 2023.

In het mangosegment bedroeg de afzet 33,1 miljoen dollar, ondanks een volumedaling van 34,2% in vergelijking met 1H 2023. Het verkochte volume bereikte 13,8 miljoen ton, terwijl de omzet steeg met 8,1% en de brutowinst met 113%. Camposol toonde veerkracht te midden van een opmerkelijke opbrengstdaling in Peru. We profiteerden van gunstige marktprijzen op gunstige momenten.

In het avocadosegment hadden we een sterk eerst halfjaar in Colombia, met een volumestijging van 60% en een 66% hogere prijs vergeleken met het eerste halfjaar van 2023. Het is belangrijk om te onthouden dat avocado een seizoensgewas is, waarbij de oogst in Peru in het tweede kwartaal begint en de afzet vooral in het derde kwartaal zal worden geboekt. In de eerste helft van 2024 steeg de verkoop van avocado's met 76% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, dankzij een 37% hoger volume en een 29% hogere prijs.

Daarnaast zijn de schuldherstructureringsinitiatieven voortgezet. Sinds het derde kwartaal van 2023 is de kortetermijnschuld constant onder de 30% van de totale schuld gebleven. Camposol heeft in totaal 134 miljoen dollar aan kredietlijnen, wat 87% van onze kortetermijnschuld dekt. Deze financiële discipline resulteerde in een nettoschuld/EBITDA-ratio van 3,86x, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 7,83x bij het afsluiten van 1H 2023.

Voor meer informatie:
Jossue Yesquen Lihim
Camposol
[email protected]
www.camposol.com

Publicatiedatum: