Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tobias Holderrieth:

"Duitse watermeloen een mooi, maar volatiel product"

In het kielzog van de klimaatverandering winnen exotische vruchten, waaronder watermeloenen, sinds enkele jaren ook aan belang in de Duitse teelt. Obsthof Holderrieth in Schwaigern teelt sinds 2018 ook de zomerse dorstlesser en verkoopt de watermeloenen zowel via de eigen boerderijwinkel als aan geselecteerde Edeka-vestigingen en groothandels. Ondanks de hoge prijsconcurrentie met geïmporteerde producten en de soms extreme schommelingen in de vraag, is de watermeloen een integraal onderdeel geworden van zijn productportfolio, vertelt eigenaar Tobias Holderrieth.

Door het overwegend natte en koude weer begon de meloenoogst dit jaar pas eind juli, ongeveer twee weken later dan normaal. Holderrieth vat samen dat de afzet dit jaar ook erg volatiel was. "In week 34 was het bijvoorbeeld weer wat koeler, wat direct merkbaar was in de afzet. Er zal waarschijnlijk nog product beschikbaar zijn tot half september. Tot die tijd zal het over het algemeen moeilijker zijn om grotere hoeveelheden te verkopen vanwege het over het algemeen koelere weer. In dit opzicht is watermeloen uiteindelijk een zomerproduct bij uitstek." Over het algemeen zijn de opbrengsten tot nu toe ongeveer gemiddeld volgens Holderrieth.


Tobias Holderrieth teelt sinds 2018 (mini)watermeloenen. Het fruit groeit voornamelijk buiten op zwarte mulchfolie. Aan het begin van het seizoen wijdt Holderrieth zich ook aan het telen van meloenen in tunnels.

Inflatie en prijsconcurrentie
De watermeloenen en miniwatermeloenen vinden hun weg naar de consument via de boerderijwinkel of regionale retailers. "De prijzen zijn dit jaar bevredigend. Het blijft echter moeilijk om te concurreren met laaggeprijsde geïmporteerde meloenen op de markt." De inflatie maakte het dit jaar nog moeilijker."In de directe verkoop ligt de huidige prijs per kilo op 1,80 euro, wat relatief hoog is. Door de inflatie hebben we dit jaar onze teeltcapaciteiten enigszins beperkt, hoewel we tot nu toe geen merkbare terughoudendheid bij de klanten hebben opgemerkt."

Op het gebied van marketing vormen de sterke schommelingen in de vraag een bijzondere uitdaging, vervolgt Holderrieth. "Bij appels is er bijvoorbeeld een zekere continuïteit in de afzet. Bij meloenen daarentegen stromen de hoeveelheden, afhankelijk van het weer, heel snel of nauwelijks weg. Er is in dit opzicht geen middenweg. In dit opzicht zijn onze watermeloenen van eigen bodem een heel mooi, maar uiterst volatiel productsegment," besluit Holderrieth.


Watermeloenen wegen meestal tot 4 kg. De teelt van andere meloenvariëteiten zoals Galia en Charentais is echter moeilijk, zegt Holderrieth op basis van zijn eigen proefresultaten.

Voor meer informatie:
Tobias Holderrieth
Obstbau Holderrieth GbR
Lerchenberghöfe 2
74193 Schwaigern, Duitsland
Tel: +49 7138 9206 25
[email protected]
www.obstbau-holderrieth.de