Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 34:

'Tekort aan komkommers op Duitse markt'

De aanwezigheid van het dominante binnenlandse aanbod en de aanvullende komkommers uit Nederland en België op de Duitse markt bleef afnemen. Volgens de BLE nam het aanbodtekort toe door kortere dagen en productieverliezen door plagen. In Berlijn verminderden reclamecampagnes ook de beschikbaarheid op de markt. Hoge kostprijzen stimuleerden lokale kopers om Spaanse komkommers van tevoren te bestellen. De vraag was gunstig door de zomerse temperaturen, wat leidde tot stijgende prijzen, soms zelfs sterk. Omdat er vervolgens op sommige plaatsen minder accommodatiemogelijkheden waren, verlaagden sommige handelaren hun prijzen weer. Deze verlagingen waren echter meestal van korte duur: tegen het weekend stegen de prijzen weer. De prijzen van snackkomkommers stegen meestal ook: de partijen kwamen uit Nederland en Duitsland en waren erg populair bij klanten. Alleen Berlijn meldde constante oproepen.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.

Peren
Over het algemeen was er een vrij beperkt aanbod, gebaseerd op Italiaanse Santa Maria en Carmen en Turkse Santa Maria. Binnenlandse Williams Christ en Belgische en Nederlandse Conference hadden een aanvullend karakter.

Druiven
Italiaanse leveringen overheersten met een groot aantal variëteiten. Naast Victoria en Michele Palieri won ook Italia aan belang. De belangstelling kon niet altijd gelijke tred houden met de toegenomen beschikbaarheid. Hierdoor daalden de beoordelingen van tijd tot tijd.

Perziken/nectarines
Het einde van het seizoen kwam langzaam in zicht: de leveringen uit Italië en Spanje namen af en werden op sommige markten op sommige dagen geannuleerd. De aanvoer uit Frankrijk en Griekenland nam ook af. De kwaliteit van het aanbod was soms niet meer overtuigend.

Pruimen
De binnenlandse aanbiedingen domineerden het toneel: het aanbod was vrij breed dankzij de vele variëteiten: aan de top stonden Cacaks Schöne, Presenta en Hauszwetschge. Ortenau-pruimen wonnen aan belang, terwijl Elena-pruimen een nieuwe toevoeging aan het assortiment waren.

Citroenen
Het Spaanse Verna-seizoen was bijna voorbij en de beschikbaarheid was merkbaar verminderd. Zuid-Afrikaanse concurrenten konden hiervan profiteren: Eureka werd duurder, in sommige gevallen zelfs veel duurder. Klanten in Berlijn moesten bijvoorbeeld tot €33 per karton van 15 kg betalen.

Bananen
Het aanbod was voldoende aangepast aan de huisvestingsmogelijkheden. De vraag was niet bijzonder groot. De prijzen bleven vaak constant. Alleen in Keulen werd de import uit Colombia goedkoper.

Bloemkool
Binnenlandse aanbiedingen domineerden de markt. Leveringen uit Nederland, België en Polen kwamen slechts sporadisch voor en hadden niet meer dan een aanvullend karakter. Op sommige plaatsen werden binnenlandse partijen gemonopoliseerd. De beschikbaarheid was iets toegenomen.

Sla
Duitse producten overheersten, met Nederlandse en Spaanse ijsbergsla en Belgische en Nederlandse sla. Gekleurde salades kwamen uitsluitend uit Duitsland. Het aanbod nam toe, waardoor zonder moeite aan de niet onaardige vraag kon worden voldaan.

Tomaten
Belgische en Nederlandse leveringen overheersten. Italië en Polen namen ook deel aan de verkoop, maar slechts in kleine hoeveelheden. Binnenlands fruit maakte het plaatje compleet. Over het algemeen was de beschikbaarheid iets toegenomen. Desondanks gingen de prijzen vaak omhoog, wat onder andere te wijten was aan de hogere inkomende vraag.

Paprika
Het Nederlandse aanbod overheerste uiteraard. Polen leverde, net als België, alle drie de kleuren, maar was goedkoper dan de concurrentie uit de Benelux. Uit Spanje kwamen maar heel weinig partijen binnen. Duitse partijen waren schaars en duur.

Bron: BLE

Publicatiedatum: