Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prince de Bretagne

Mooie opbrengst en goede kwaliteit Bretonse uien

Het uienfeest op 24 augustus in het Bretonse Roscoff was het startschot voor het nieuwe seizoen van de Prince de Bretagne uien. "Hoewel de eerste uien al eind juli waren geoogst, kwamen deze week pas echt de grote volumes binnen", zegt productmanager Pierre Gélébart. "Het wordt een veelbelovend seizoen voor de uien uit Bretagne. De kwaliteit is goed en nu de eerste aanzienlijke volumes beschikbaar zijn, kan het seizoen echt beginnen. Zowel van de roze ui als van de Roscoff ui met beschermde oorsprongsbenaming is het areaal toegenomen, alsook de gemiddelde opbrengst per hectare. Misschien wel met 20%", aldus Pierre Gélébart. "Maar het is nog een beetje te vroeg om dat met zekerheid te zeggen."




Roze uien uit Bretagne / © Prince de Bretagne

Diversificatie en gemechaniseerde teelt
Als het areaal roze uien is toegenomen, dan is dat te danken aan de gemechaniseerde teelt, die vooral populair blijkt te zijn bij jonge telers. "De meeste sjalottentelers telen ook roze uien, en gezien de aard van de sjalottenteelt, die handmatig is, en de moeilijkheden om personeel te vinden en te managen, hebben sommigen besloten om hun areaal in te krimpen ten gunste van uien. Voor de Roscoff ui met BOB is de toename van het areaal te danken aan het feit dat het personeel de hele winter door kan werken. Sommige bloemkooltelers hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om te diversifiëren met Roscoff uien, zodat hun teams 's ochtends bloemkool kunnen oogsten en 's middags uien."


Roscoff uien worden geoogst voordat ze helemaal rijp zijn, zodat ze langer bewaard kunnen worden. Pierre Gélébart geeft aan dat geen enkele kiemremmende behandeling is toegestaan voor de BOB-uien / Streng van Roscoff uien © Œil de Paco

Ook goede vooruitzichten voor de afzet
"De markt voor roze uien is momenteel goed in dit seizoensbegin. De afzetvooruitzichten voor de komende weken zien er ook goed uit, maar we zullen moeten wachten tot de gele ui op de markt komt voordat we 'de echte prijzen' kennen. Op dit moment zijn de belangrijkste teeltgebieden van gele uien in volle oogst. Een andere bepalende factor is de Nederlandse teelt, die ook de hele loop van het seizoen kan veranderen."

Bretonse sjalotten geëxporteerd naar het noorden
Een andere smaakmaker van Prince de Bretagne die in opkomst is, is de banaansjalot. "Het is een product dat zich hier geleidelijk ontwikkelt. Toegegeven, de volumes zijn nog steeds beperkt, onder de 1.000 ton, maar elk jaar nemen ze iets toe." Het product is voornamelijk bestemd voor de export, met name naar Noord-Europese landen, die bijzonder dol zijn op de kleine, langwerpige ui.

Voor meer informatie:
Pierre Gélébart
Prince de Bretagne
Tel: +33 2 98 69 38 71 (Frankrijk)
[email protected]
www.princedebretagne.com/fr

Publicatiedatum: