Als je vandaag nog kunt genieten van de Reine des Reinettes Gourmande, dan is dat dankzij een handvol gepassioneerde Franse appeltelers die besloten hebben hun krachten te bundelen om dit eeuwenoude ras te beschermen. Het telen van Reine des Reinettes appelen is geen gemakkelijke taak: ze moeten geteeld worden in technisch opgezette boomgaarden waar veel handenarbeid aan te pas komt, terwijl de opbrengst niet hoog is. Maar het product voldoet nog steeds aan de verwachtingen van de fans van dit authentieke appelras.
Een ras dat twee keer zoveel werkuren vergt
"Het bijzondere aan Reine des Reinettes is dat ze in 7 of 8 rondes wordt geoogst", legt Thomas Crabos, sales manager bij Cofruid'Oc, uit. "Dat is veel als je bedenkt dat twee of drie oogstrondes genoeg zijn voor de nieuwe rassen. Over het geheel genomen vergt Reine des Reinettes twee keer zoveel werkuren als een conventionele variëteit, zowel in de boomgaard als in het pakstation. Het vereist onder andere handmatig uitdunnen om slechts één vrucht per bloemtros te behouden. Het is dit moeizame werk dat de toekomst van deze authentieke variëteit bedreigt, aangezien jonge telers de voorkeur geven aan productievere en minder tijdrovende rassen. Het is dankzij de inzet van de weinige telers zoals Cofruid'Oc, La Blottière en Mylord en de steun van partners-distributeurs dat de variëteit is gered, met name door de oprichting van de Gourmande-club in 2009. Vandaag beschikken we zowel over de knowhow om het ras teelttechnisch te beheren als over een pakstation dat is uitgerust met sorteeroplossingen op basis van interne defectanalyse, waardoor we de consument het allerbeste van Reine des Reinettes kunnen aanbieden."
Van 26 augustus tot 21 september wordt er een consumentenspel georganiseerd rond de Reine des Reinettes Gourmande.
Een zeer kort afzetvenster
Consumenten kijken des te meer uit naar deze appel omdat ze er maar kort van kunnen genieten. "Het is een variëteit die niet lang houdbaar is. We hebben het dus over een kort verkoopseizoen van twee tot drie maanden, die begint in augustus en eindigt eind oktober/begin november. Daarom zeggen we dat de Reine des Reinettes er nu is of pas weer over een jaar! We zitten momenteel midden in het seizoen. De opbrengst is goed, net zoals de maatsortering en de kwaliteit. Bij Cofruid'Oc verwachten we dit jaar een volume van ongeveer 800 ton. La Blottière zal ook 800 ton halen en Mylord 500. Dus in totaal iets meer dan 2.000 ton Reine des Reinettes voor de Gourmande-club. Bij Cofruid'oc komen we het eerst op de markt met de appelen. We zijn nu volop aan het plukken. Onze collega's in de Loirevallei zijn net begonnen met de oogst en deze week zullen ze hun eerste appelen afzetten."
Een ras met zeer veel smaak
Als de Reine des Reinettes erin geslaagd is om deel te blijven uitmaken van het Franse appellandschap, dan is dat ook te danken aan consumenten die trouw zijn aan de variëteit. "Er zijn echt Reine des Reinette-eters. Het is een ras met veel smaak en is ideaal om in de keuken mee aan de slag te gaan. Het heeft aroma's van kweepeer, honing en hazelnoot, en wordt zeer gewaardeerd door restauranthouders. De appel is ook populair om zijn zoete smaak, getint met een vleugje zuur, en zijn sappig en tegelijk stevig vruchtvlees."
Voor meer informatie:
Thomas Crabos
Cofruid'Oc
Mob: +33 (0)6 25 77 68 78 (Frankrijk)
Tel: +33 (0)4 67 91 90 13
https://cofruidoc.com
De "Reine des Reinettes" en "Goudreinet" zijn twee verschillende appelrassen, hoewel ze qua naam en smaakprofiel soms met elkaar worden verward.
Reine des Reinettes (ook wel bekend als "Koningin der Reinetten") is een oud Frans appelras. Het is een middelgrote, aromatische appel met een gebalanceerde zoet-zuur smaak en een stevige structuur. Deze appel wordt vaak gebruikt in de patisserie vanwege zijn smaak en textuur.
Goudreinet (ook wel bekend als "Schone van Boskoop") is een populair Nederlands appelras. Het is een grote, stevige appel met een uitgesproken zure smaak, ideaal voor koken, bakken en het maken van appelmoes. De Goudreinet staat bekend om zijn knapperigheid en lange bewaartijd.