Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage: Weuthen Aardappeldag in Schwalmtal-Waldniel

"Areaaluitbreiding moet oogstuitval in aardappelteelt grotendeels compenseren"

Tholen - Op de aardappelmarkt is vandaag de dag geen pijl meer te trekken, niettemin blijft de teelt structureel aantrekkelijk, zo trapte Weuthen-CEO Ferdi Buffen zijn jaarlijkse speech af. De openingsceremonie van de Weuthen Kartoffeltag met bijbehorende oogstraming is in de loop der jaren uitgegroeid tot een referentiepunt voor de internationale aardappelsector en lokt ook een hoop Nederlanders naar het Duitse Schwalmtal, het thuishonk van het aardappelhandelshuis aan de Nederlandse grens. Ook dit jaar stelt de klimaatverandering de aardappelindustrie voor grote uitdagingen. Het overwegend koude, natte weer leidt in veel regio's tot problemen met Phytophthora en in het Zuid-Duitse Beieren kwam het zelfs tot overstromingen met een totaal verlies van meer dan 1.000 hectare aardappelareaal.

Het hoogtepunt van de openingstoespraak van dit jaar was opnieuw de eerste prognose met betrekking tot de hoofdoogst. De verliezen door rot, wateroverlast en andere weerschade zouden grotendeels moeten worden gecompenseerd door de uitbreiding van de teelt in het teeltgebied EU4 (Nederland, België, Frankrijk en Duitsland), voorspelde Buffen. Ondanks vertragingen bij het poten en grote onzekerheden wordt een oogstvolume van 11,00-11,50 miljoen ton verwacht in Duitsland en een opbrengstvolume van 22,50-23,50 miljoen ton in het hele teeltgebied van de EU4. "We schatten de oogst dan ook iets hoger in dan vorig jaar. We verwachten een goede oogst, vooral in het hart van de Duitse aardappelteelt Nedersaksen en in Oost-Duitsland."


Ook voor de Hollandse aardappelsector is de Weuthen Kartoffeltag inmiddels vaste prik. Met de klok mee: Agristo en Greydanus op bezoek bij de veredelaars van Meijer Potato, Mark Zuidhof & Jan van Hoogen van Agrico Holland en Gaby Stet van The Potato Company, Michel Remijn van RMA in gezelschap van Josef Färber (KCB, een dochterbedrijf van Weuthen) en Erwin Roßkopf (Aviko), Robert Helder van Naus Agriboxes.

Areaaluitbreiding van minstens 50.000 ha noodzakelijk
Voor tafelaardappelen verwacht Buffen de komende weken verdere prijsaanpassingen. Niettemin zal er vraag blijven naar goede aardappelen met een stevige schil. Sommige geschikte rassen en grove kwaliteiten zullen ook op de exportmarkt worden verkocht. Daarnaast zijn er ook goede afzetmogelijkheden voor krieltjes in de voedings- en verwerkingssector. Voor consumptieaardappelen worden prijzen tussen 27,00 en 35,00 euro/100 kg verwacht. Vanaf het einde van het jaar komen hier de gebruikelijke toeslagen voor aardappelen uit de bewaring bovenop. Een opvallende passage in het betoog van de Weuthen-CEO was de verwachting dat de aardappelverwerkende industrie in Noordwest-Europa in 2035 minstens 50.000 hectare extra areaal nodig heeft.

Samenwerking is key
Ondanks een zeer concurrerende marktomgeving - vooral in de aardappelverwerkende sector - toonde Buffen zich optimistisch met betrekking tot de nabije toekomst. Voor 2025 zullen er in elk geval voldoende pootaardappelen beschikbaar zijn. "Nu is het zaak als Europese aardappelsector competitief te blijven en inventief op uitdagingen in te spelen. Dit kan alleen met en niet tegen elkaar," deed Buffen tenslotte een beroep op zijn collega's uit de industrie.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
https://www.weuthen-gmbh.de/