In Kenia heeft de regering in haar Bottom Up Economic Transformation Agenda (BETA) de aardappel aangewezen als een belangrijk gewas voor economische groei en voedselzekerheid. Dit maakt deel uit van de strategie voor transformatie en groei in de landbouwsector (ASTGS), die tot doel heeft het inkomen van kleinschalige telers te verhogen via 13 geselecteerde waardeketens, waaronder aardappelen. Volgens de National Potato Council of Kenya (NPCK) is de aardappel na maïs het belangrijkste voedselgewas, dat jaarlijks ongeveer Sh 50 miljard (€350 mln) bijdraagt aan de nationale economie. Ondanks het belang van aardappelen wordt het teeltbedrijf in Nyandarua County en andere regio's geconfronteerd met uitdagingen die variëren van de ontwikkeling van pootaardappelen tot verliezen na de oogst.
Het Kenya Sustainable Potato Initiative (KSPI) project, onlangs gelanceerd door de NPCK in Nyandarua County, heeft als doel de aardappelteelt in Nyandarua, Nandi, Laikipia en Meru counties te verbeteren. Het initiatief richt zich op de lage aardappelopbrengsten die worden toegeschreven aan suboptimale teeltmethoden en het gebruik van pootgoed van slechte kwaliteit. Een kritiek punt dat tijdens de lancering van KSPI naar voren kwam, is de schaarste aan gecertificeerd pootgoed: slechts 5% van het geplante pootgoed is gecertificeerd. Volgens John Rutere uit Meru County is gecertificeerd pootgoed niet alleen schaars en duur, maar ook moeilijk verkrijgbaar, waardoor veel telers genoodzaakt zijn om pootgoed met een lage opbrengst te hergebruiken.
Bron: KenyaNews