De komende weken wordt het cherimoyaseizoen in de Zuid-Spaanse provincie Granada hervat nadat in juni een van de langste seizoenen sinds jaren werd afgesloten, zo geven ze aan bij de BOB Chirimoya de la Costa Tropical de Granada-Málaga. Het seizoen 2023/24 liep van augustus vorig jaar tot juni dit jaar. Er werd 45.000 ton fruit geoogst, 9% meer dan in 2022/23.
"Dit jaar zijn we een week later begonnen met de oogst dan vorig jaar, maar toen waren we er echt vroeg bij. Bij Frutas Los Cursos verwachten we 5 miljoen kilo te plukken, 15 à 20 procent meer dan vorig seizoen", zegt verkoopdirecteur Víctor Rodríguez.
"De weersomstandigheden zijn dit jaar gunstig geweest, met koelere nachten in juli, de belangrijkste maand voor cherimoya. We verwachten fruit van zeer goede kwaliteit en met de juiste maten."
"De verwachtingen voor 2024/25 zijn heel positief. We leveren 80% van onze oogst aan supermarktketens in heel Europa, waar de consumptie jaar na jaar toeneemt. Frankrijk en Portugal zijn de belangrijkste afnemers van ons fruit, maar we verzenden ook ladingen naar bijvoorbeeld Scandinavië, Saoedi-Arabië of Kuala Lumpur. Er zijn steeds meer markten die geïnteresseerd zijn in dit fruit."
Spanje is de grootste teler van cherimoya's ter wereld en 95% van de Spaanse teelt vindt plaats aan de Costa Tropical van Granada. De eerste planten werden in de 18e eeuw vanuit Zuid-Amerika meegebracht en aangeplant.
Aan het einde van de 19e eeuw hadden de telers van het dorp Jete na een zorgvuldig selectieproces de best aangepaste en productiefste bomen. Ze liggen ten grondslag aan de variëteit die vandaag de dag overheersend is aan de Costa Tropical, namelijk het ras Fino de Jete.
"De teelt van cherimoya kan ook goed gestuurd worden met eenvoudige handelingen zoals snoeien om de bloei te bevorderen en handmatige bestuiving om ook bij te koud of te warm weer de vruchtzetting te garanderen. Bij mango of avocado kan dat niet", vervolgt Víctor. "Cherimoya heeft ook niet zoveel water nodig als andere subtropische gewassen en ook de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen is beperkt."
"Dankzij een seizoen dat tot acht maanden duurt en dankzij het feit dat het Fino de Jete ras langer houdbaar is dan cherimoya's van andere teeltgebieden, slagen we erin steeds meer consumenten te bereiken, zelfs in verafgelegen landen", aldus Víctor.
"Bij Frutas Los Cursos werken we al 35 jaar met deze fruitsoort. Nu hebben we ook stappen gezet in de verwerking ervan door het eerste cherimoyasap ter wereld te ontwikkelen dat onder hoge druk wordt verkregen. We hebben er onlangs een prijs voor innovatie en duurzaamheid voor ontvangen."
"We zijn nog even enthousiast als op de eerste dag en we zouden graag nog vele mooie jaren beleven met dit 'witte goud van onze streek'."
Voor meer informatie:
Frutas Los Cursos
C/ Laderas Castelar 46
Almuñécar (Granada) – Spanje
Tel: +34 958 630 474
[email protected]
https://frutasloscursos.com