Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appeloogst Bodensee +13%

Fruittelers aan het Bodenmeer verwachten dit jaar een oogst van 247.000 ton, een stijging van 13% ten opzichte van vorig jaar. De kwaliteit is zeer goed, met grote kalibers, een goede stevigheid en een evenwichtige suiker-zuurverhouding.Op donderdag 29 augustus vieren de fruittelers de officiële opening van het appelseizoen van dit jaar in het Auto & Traktor Museum Bodensee in Uhldingen-Mühlhofen met positieve vooruitzichten voor de toekomst. Uitstekende oogst ondanks klimatologische uitdagingen
In zijn terugblik op het seizoen doet Thomas Heilig, voorzitter van Obstregion Bodensee e.V., verslag van een uitdagend seizoen. Desondanks zijn de fruittelers uit het Bodenmeer erin geslaagd om een uitstekende oogst aan de bomen te krijgen. Door de zachte winter begon de vegetatie vroeg en dat bracht het risico van late vorst met zich mee, wat de fruittelers eind april gespannen nachten bezorgde. Gelukkig zorgde de bewolking aan het meer ervoor dat de temperaturen niet al te kritiek waren en dat de Bodenmeerregio - in tegenstelling tot andere teeltgebieden in Duitsland - grotendeels gespaard bleef van vorstschade.

Daarna volgde een zeer nat jaar met constante regenval. Enerzijds zorgde dit voor voldoende water om het fruit goed te laten groeien en de appels een goede grootte te geven. Aan de andere kant hadden de appelgaarden ook te kampen met stormen, soms met hagel, overstromingen en moeilijk begaanbare boomgaarden.

Regionaal fruit
In deze context benadrukt Erich Röhrenbach, tevens voorzitter van Obstregion Bodensee e.V., de noodzaak van professionele fruitteelt met goede beschermingssystemen, zoals hagelnetten, gewasbescherming en irrigatiemogelijkheden, om een goede aanvoer van lokaal fruit voor de bevolking te garanderen. "Dankzij de vaardigheden van de fruittelers, de professionele beschermingssystemen en een beetje geluk, dat je altijd nodig hebt als je met de natuur werkt, zijn we er opnieuw in geslaagd om een heel mooie oogst binnen te halen," legt de voorzitter uit en roept mensen op om bij het kopen van fruit te letten op de lokale herkomst. "Naast de korte transportroutes, die een positief effect hebben op de CO2-balans en de bevordering van de biodiversiteit door de fruitteeltfamilies, draagt dit ook bij aan het behoud van familiebedrijven in onze regio en het behoud van ons prachtige cultuurlandschap."

Oogststijging van 13%
Het geschatte oogstvolume van appels uit het Bodenmeer voor de herfst van 2024 is 247.000 ton. Dit is 13% hoger dan de oogst van vorig jaar en ligt boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dit betekent dat het oogstvolume aan de Bodensee zelfs ongeveer 20.000 ton hoger ligt dan de raming voor Noord-Duitsland. Voor Duitsland als geheel wordt een appelvolume van 793.000 ton verwacht, wat overeenkomt met een daling van ongeveer 16% ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor heel Europa wordt een appeloogst van 10,2 miljoen ton verwacht (-11%).

In het rapport over de oogstverwachting voor dit jaar en de vooruitzichten voor de markt meldt Egon Treyer, Managing Director van Marktgemeinschaft Bodenseeobst e.G., dat in tegenstelling tot het Bodenmeer, waar de oogst is toegenomen ten opzichte van vorig jaar en een groot volume wordt verwacht, het Duitse en Europese oogstvolume lager is dan vorig jaar als gevolg van vorst en de weersomstandigheden van dit jaar. Het hoogste individuele volume in de raming van het Bodenmeer is het populaire ras Elstar met bijna 46.000 ton, gevolgd door Gala Royal met ongeveer 36.000 ton en Braeburn met 30.000 ton.

De drie variëteiten van de Jona-groep (Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince), die voornamelijk in de tweede helft van het seizoen op de markt worden gebracht, stijgen met 8% aan het Bodenmeer en zijn dus goed voor een goede 60.000 ton in de appelboomgaarden rond het Bodenmeer. De zogenaamde clubrassen (met name Kanzi®, KIKU®, Evelina®, Cameo®, Greenstar®, Fräulein®, SweeTango®, Rockit®, Magic Star®) zijn goed voor een oogststijging van 12% en een indrukwekkende 50.000 ton. "Met de kwantitatief en kwalitatief goede oogst aan het Bodenmeer ontmoeten we dus een ontvankelijke Duitse markt en kunnen we continu en betrouwbaar appels van hoge kwaliteit uit eigen productie aanbieden," aldus Treyer.

Door de vroege uitloop van de bomen begon de oogst dit jaar een paar dagen eerder dan in andere jaren. De hardheid van de appels is goed, met een goed suikergehalte en een evenwichtige suikerzuurverhouding, waar de regio rond het Bodenmeer bekend om staat. Door de verwachte temperatuurverschillen - warm overdag en koel 's nachts
krijgen de appels ook een mooie kleuring. Er wordt ongeveer 22.500 ton (+15%) dessertappels verwacht voor de biologische appelproductie aan het Bodenmeer, wat iets minder dan 11% van de totale appelproductie in de Bodenmeerregio is. In Europa zal naar schatting slechts 182.000 ton dessertappels beschikbaar zijn, een daling van 16% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Ongelijke concurrentievoorwaarden voor de Duitse fruitteelt
Naast de optimistische kijk op de markt, rapporteert Erich Röhrenbach ook over de huidige moeilijke omstandigheden voor de Duitse fruitteelt. Het wettelijke minimumloon is al te hoog voor de winstgevendheid van arbeidsintensieve speciale gewassen. Een verdere aanzienlijke verhoging, die naar verwachting in de komende verkiezingscampagne zal worden besproken, is voor veel bedrijven zonder speciale regelingen niet haalbaar. Dit is vooral te wijten aan de ongelijke concurrentievoorwaarden in vergelijking met de concurrentie uit bijvoorbeeld Polen of Italië, waar het wettelijk minimumloon ongeveer half zo hoog is, of zelfs niet bestaat in Italië. De verkoopprijzen worden echter gevormd in de Europese concurrentie. Met een zelfvoorzieningsgraad van slechts 57 procent voor appels is Duitsland een belangrijke markt voor Europese en niet-Europese landen en binnenlandse appels met hun toegevoegde waarde concurreren voortdurend met goedkopere aanbiedingen.

Voor meer informatie:
www.obst-vom-bodensee.de
www.mg-bodenseeobst.de

Publicatiedatum: