Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piepjong de markt op met piepers

“Er is altijd vraag naar aardappelen”

Tholen - Olaf van Kooten (31) is een nog jonge ondernemer in de aardappelhandel, en een die al 5 jaar lang op de markt rondloopt. Al een aantal jaar heeft hij zijn eigen bedrijf Olofs Aardappelhandel en opereert op markten in Gouda, Roosendaal, Dordrecht, Zwijndrecht en Barendrecht. Uiteraard verkopen ze aardappelen, daarnaast verkozen ze ook andere producten zoals uien, knoflook, gember en gedroogde peulvruchten. Hoe verliep deze handel eigenlijk in de zomermaanden? "Er is altijd wel vraag naar aardappelen, al verschuift die vraag door het jaar heen," legt Olof uit.

Olof van Kooten

Toegegeven, in de zomer is het verkopen van aardappelen uitdagender, omdat de mensen dan anders eten. Maar de aardappel is een veelzijdig product, dat volgens Olof makkelijk jaarrond verkocht kan worden. "In de winter zijn aardappelen populair voor stamppotten en stevige maaltijden, maar in de zomer verschuift de vraag naar bijvoorbeeld krieltjes," vertelt hij. Er zijn dus altijd wel mogelijkheden, al merkt hij dat het tijdens vakantieperiodes rustiger is op de markt.


Olofs' broer Siem werkt 5 dagen voor zichzelf en op zaterdag bij Olof in de kraam

Trends
De markt is in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. "Mensen eten tegenwoordig heel anders. Waar vroeger nog regelmatig vier tot vijf keer per week aardappelen op tafel kwamen, is dat nu niet meer zo vanzelfsprekend. Daartegenover staat dat je met een hogere marge kunt werken," zegt hij. Desalniettemin blijven aardappelen een relatief goedkoop voedingsmiddel. "Als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding, dan zijn aardappelen nog steeds een van de goedkoopste." Een andere trend is dat mensen minder naar de markt komen, mede doordat steeds meer mensen een drukke baan hebben en voor het gemak naar de supermarkt gaan.

Olof ziet nog weinig toekomst voor biologische aardappelen op markten waar hij actief is. Volgens hem is de vraag naar biologische producten te laag om er echt op in te zetten, vooral omdat bio-aardappelen duurder zijn en een ander publiek trekken. "De klanten die bio zoeken en kunnen betalen, werken vaak en komen niet op de markt," legt hij uit. Hij sluit niet uit dat het op andere markten, zoals in Amsterdam, wel zou kunnen werken, maar voor zijn bedrijf ziet hij dit voorlopig niet gebeuren.

Kwaliteit
Olof koopt zijn aardappelen voornamelijk rechtstreeks bij telers uit de Hoekse Waard, met wie hij door de jaren heen sterke relaties heeft opgebouwd. "Het is heel belangrijk om te investeren in goede relaties met je telers, vooral omdat aardappelteelt steeds moeilijker wordt door weersextremen en strengere regelgeving rondom gewasbeschermingsmiddelen," legt hij uit. Daarnaast koopt hij ook aardappelen via de Thoolse aardappelveiling via een commissionair.

Olof begrijpt de voorkeuren van zijn klanten en adviseert hen graag op basis van smaak en gebruik. "De kennis over aardappelrassen is vooral bij de oudere generatie aanwezig," merkt hij op. "Vroeger wilden mensen specifieke rassen voor bepaalde gerechten, zoals Eigenheimers voor stamppot. Tegenwoordig zoeken klanten vaak gewoon goede kwaliteitsaardappelen en in de supermarkt vind je echt niet de kwaliteit die wij hier op de markt kunnen bieden."

Toekomst
Van Kooten's passie voor de markt ontstond al op jonge leeftijd. Op twaalfjarige leeftijd begon hij met werken bij een aardappelboer, en op zijn achttiende startte hij zijn eigen handel. Inmiddels runt hij samen met zijn broer een succesvol bedrijf, ieder van hen is zes dagen per week actief op verschillende markten.

De vrijheid die het marktleven biedt, is voor hen een van de grootste drijfveren. De toekomst van de markt ziet Van Kooten dan ook met gemengde gevoelens tegemoet. "Er komen steeds meer regels bij, bijvoorbeeld rond emissievrij rijden in binnensteden. Dit kan een grote uitdaging vormen voor markthandelaren," vertelt hij. Ook de mogelijkheid om langlopende vergunningen te krijgen, wordt steeds lastiger. "Ik zie het van week tot week. Als er een deur dichtgaat, gaat er een week later weer een deur open," besluit hij.

Voor meer informatie:
Olof van Kooten
Olof's Aardappelhandel
Tel.: 06 41662335
[email protected]