Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ecuador ontwikkelt zich tot avocadoleverancier EU en Rusland"

Het heeft jaren geduurd, maar Ecuador begint zich nu eindelijk te ontwikkelen tot een serieuze commerciƫle teler en exporteur van avocado's. Juan Diego Chiriboga, Sales and Business Development Manager bij de Agro-export Unit van Nobis Holdings: "Ecuador is als herkomstland relatief nieuw op de avocadomarkt. Het land was nooit een grote teler of exporteur van avocado's; vorig jaar werden er slechts 25 containers naar de EU en Rusland verscheept."

De avocadoteelt en -export vanuit Ecuador is meerdere keren geprobeerd, maar met slechts lage en langzaam groeiende volumes. Chiriboga: "We hebben momenteel slechts 10.000 hectare in productie. Nieuwe toegang tot internationale markten heeft echter geleid tot een toenemende focus van de sector op formele markten. Dit omvat ook de certificering van plantages."

Het volgende avocadoseizoen in Ecuador begint later in september. Er is vaak ook meer vraag van markten tussen september en december. Het land, dat meer bekend staat om de export van bananen, exoten en garnalen, heeft volgens Chiriboga het potentieel om een grotere teler en exporteur van avocado's te worden.

"Komend seizoen beginnen we iets later, eind september, en we zullen twee containers per week exporteren. De opening van de markten heeft veel belangstelling van importeurs aangetrokken vanwege ons unieke oogstseizoen. Dit seizoen onderscheidt Ecuador deels van buurlanden zoals Colombia en Peru. Ons seizoen loopt van september tot december, wat ons aanbod positioneert in een periode van laag aanbod op de wereldmarkten, voornamelijk door het seizoen in Peru," zegt Chiriboga.

Hij legt uit dat ze hard werken aan het verkrijgen van de benodigde certificeringen en dat de grootte van de avocado's een belangrijke rol speelt. "Onze avocado's zijn middelgroot tot klein, met kalibers variƫrend van 18 tot 26. Wat certificeringen betreft, streven we naar GlobalGAP, waar we momenteel aan werken. We plannen om half oktober te beginnen met ons nalevingsprogramma, waarbij we de basiscertificeringsprocessen zullen uitvoeren voor verschillende telers in de Tungurahua- en Ibarra-regio's in Ecuador, die zich hebben gekwalificeerd op basis van kwaliteit en infrastructuur. Ons doel is om tegen september 2025 13 teeltbedrijven om te vormen tot GlobalGAP-gecertificeerde bedrijven," besluit een hoopvolle Chiriboga.

Voor meer informatie:
Juan Diego Chiriboga
Nobis Holdings
Tel:+31 6 27 82 26 50
[email protected]

Publicatiedatum: