Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grotere Europese steenfruitoogst verwacht

Het steenfruitseizoen in de EU ziet er veelbelovend uit. Door het warmere weer in de lente begon de oogst ongeveer tien dagen eerder, wat resulteerde in een snellere groei van het fruit. Telers hebben hiervan geprofiteerd door het vroege fruit tegen gunstige prijzen op de markt te brengen. Voor het verkoopseizoen 2024/25 wordt verwacht dat de productie de niveaus van het vorige seizoen zal overstijgen, ondanks de langetermijndaling van het areaal voor steenfruit.

Hoewel de teelt van steenfruit zich herstelt, wordt verwacht dat de consumptie slechts licht zal toenemen. Een belangrijke factor achter deze trend is de voedselinflatie, die de meest prijsgevoelige consumenten ertoe dwingt minder vers fruit te kopen. Daarnaast hebben de lagere temperaturen aan het begin van de zomer in het noordwesten van de EU de consumptie van steenfruit verder ontmoedigd. Interessant is dat, ondanks de relatief hogere prijzen, de vraag naar exotisch fruit blijft groeien, ten koste van meer traditionele fruitsoorten zoals citrus, hardfruit en steenfruit.

De EU is een netto-exporteur van perziken, waarbij de export de import ruimschoots overtreft. Door de grotere binnenlandse beschikbaarheid zal de export naar verwachting groeien. De import, vooral buiten het seizoen, zal naar verwachting gelijk blijven. Voor kersen is de EU een netto-importeur, die grotendeels afhankelijk is van de Turkse aanvoer.

Net als andere telers van minder gangbare gewassen in de EU maken steenfruittelers zich zorgen over de last van EU-regelgeving. Deze regelgeving heeft betrekking op plantgezondheid, milieu en verpakkingen, en heeft uiteindelijk een directe invloed op de productiekosten. Daarnaast wordt steenfruit steeds meer beïnvloed door veranderingen in het klimaat. Telers zijn daarom op zoek naar nieuwe variëteiten die minder koude nodig hebben en geschikt zijn voor minder koude gebieden, of naar variëteiten die vroeger in het seizoen beschikbaar zijn. Dit kan hen potentieel betere inkomensmogelijkheden bieden.

Net als bij andere fruittelers blijft de beschikbaarheid van arbeidskrachten tijdens de oogsttijd een belangrijk probleem voor telers van steenfruit.

Klik hier voor het volledige USDA-rapport.

Publicatiedatum: