Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Isalbert Fruits

Groeiende export Panamese ananas

In een concurrerende omgeving die wordt gedomineerd door giganten als Costa Rica, is het Panamese bedrijf Isalbert Fruits, opgericht door Isaías Zarzavilla en Alberto Carrasco, erin geslaagd zich een positie te veroveren op de internationale markt dankzij een focus op kwaliteit en duurzaamheid.

Isalbert Fruits exporteert het fruit naar Europa, met name naar Spanje, waar de vraag naar Panamese ananas nog steeds toeneemt vanwege de zoete smaak van het product. Zarzavilla wijst erop dat hoewel Panama slechts een ananasareaal van 2.200 hectare heeft, vergeleken met de 150.000 hectare in Costa Rica, de kwaliteit de onderscheidende factor is.

Daarnaast is het bedrijf begonnen met het verkennen van nieuwe markten in het Midden-Oosten, met proefzendingen naar Dubai en Libanon, waarbij gebruik wordt gemaakt van luchttransport om de versheid van het product te garanderen. Volgens Carrasco wordt ananas die per vliegtuig wordt vervoerd tegen een aanzienlijk hogere prijs verkocht, wat de waarde laat zien die consumenten aan het fruit hechten.

De prijs van ananas die over zee wordt vervoerd naar havens zoals Algeciras in Spanje is ongeveer 12 dollar per karton, terwijl ananas die per vliegtuig wordt vervoerd een aanzienlijk hogere prijs heeft, tot 50 dollar per karton op bestemmingen zoals Madrid.

De weg is niet gemakkelijk geweest voor Isalbert Fruits. Het gebrek aan lokale infrastructuur voor certificeringen zoals GlobalGAP vormt een aanzienlijke uitdaging. "Het is duur om auditors uit Costa Rica te laten komen, wat de operationele kosten verhoogt", legt Zarzavilla uit. Het bedrijf is zich echter bewust van de toenemende eisen van de markt, vooral in Europa, en is vastbesloten om de hoogste normen te handhaven.

Duurzaamheid speelt ook een centrale rol in de activiteiten van Isalbert Fruits. Het bedrijf heeft verantwoorde teeltpraktijken ingevoerd, zoals de toepassing van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën. "We richten ons op de bescherming van het milieu en zorgen ervoor dat onze activiteiten een minimale impact hebben", voegt Carrasco toe.

Het kwaliteitsbeheer wordt uitgevoerd via een geïntegreerd proces dat begint op het veld en doorgaat tot aan de uiteindelijke verpakking: van de selectie op het veld, de behandeling in het pakstation, de behandeling na de oogst zoals het in de was zetten of het bijknippen van de kroon, tot het verpakken in gekoelde containers.

In 2023 exporteerde het bedrijf 150 containers ananas en het verwacht 2024 af te sluiten met 300 containers, wat een aanzienlijke toename van de vraag weerspiegelt. "Dankzij de steun van de Panamese overheid en de promotie via internationale beurzen zijn we in staat geweest om onze activiteiten uit te breiden en nieuwe markten te bereiken", aldus Zarzavilla.
Isalbert Fruits zal aanwezig zijn op de Fruit Attraction in Madrid op de stand van Propanamá (paviljoen 4, stand 4E17).

De Panamese overheid biedt belastingvoordelen aan exporteurs door middel van een systeem van certificaten, die worden gebruikt voor de betaling van belastingen. De stimulans wordt berekend op basis van het gewicht van het geëxporteerde fruit en is bedoeld om exporteurs te ondersteunen in hun operationele en fiscale kosten.

Logistiek speelt ook een cruciale rol in het succes van Isalbert Fruits. Met een strategische geografische positie en toegang tot meerdere havens in Panama, is het bedrijf in staat geweest om zijn exportroutes te optimaliseren, zodat de ananas de bestemmingen in de best mogelijke conditie bereikt.

Voor meer informatie:
Isaías Zarzavilla (oprichter)
Alberto Carrasco (oprichter)
Isalbert Fruits S.A.
Panama
Tel: +507 6550 9297
[email protected]

Publicatiedatum: