Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Industria 4.0 Panamá

Panamese ananas- en gemberexport veerkrachtig

Panamese ananas wordt zowel door de lucht als over zee geëxporteerd, afhankelijk van de voorkeuren van de klant. "We werken met ananas met en zonder kroon. Het rijpheidsniveau hangt af van de behoefte van de markt", zegt Kimberly Rudas, samen met Eduardo Bohorquez eigenaar van Industria 4.0 Panamá, een bedrijf dat drie jaar geleden werd opgericht.

In Corregimiento de Iturralde, het belangrijkste ananasteeltgebied in Panama, werkt het bedrijf samen met kleinschalige en middelgrote telers. "We kopen de ananas bij telers aan wie we ook technisch advies geven om de kwaliteit van het product dat we exporteren te garanderen", voegt Rudas toe.

Volgens Rudas heeft de klimaatverandering niet zo'n grote invloed gehad op de ananasoogst in Panama. Hoewel er enkele gevolgen zijn waargenomen, voornamelijk op de maatvoering, wijst Rudas erop dat de telers irrigatiesystemen hebben opgezet en de plantdata hebben aangepast om de weersuitdagingen het hoofd te bieden. De opbrengst is daarom over het algemeen op peil kunnen blijven.

Wat de consumententrends betreft, groeit de vraag naar vliegananas omwille van de versheid en hoge kwaliteit. Er is wekelijks aanvoer naar de supermarktketens in Europa. Voor het transport over zee liggen de FOB-prijzen voor een karton momenteel tussen de 8 en 8,75 dollar. De CIF-prijs (inclusief verzending tot haven van bestemming) ligt rond de 13 dollar.

Gember
Gember, een ander groot product van het bedrijf, heeft een nichemarkt gevonden in Europa, vooral in Spanje. De Panamese gember, die wordt geproduceerd in de provincie Darién, een gebied met veel bossen en vochtige grond, onderscheidt zich door zijn kwaliteit en volgens Rudas "zou het als biologisch kunnen worden beschouwd, gezien de manier waarop het in deze regio wordt geteeld".

De export van gember brengt echter logistieke uitdagingen met zich mee, aangezien het was- en droogproces aanzienlijk complexer en arbeidsintensiever is dan dat van ananas. Het bedrijf plant de gember vooral per vliegtuig naar Europa te verzenden.

Panamese gember is beschikbaar van februari tot en met juni, een periode waarin andere grote telers zoals Peru en Brazilië nog niet begonnen zijn met de oogst.

De komende jaren wil Industria 4.0 Panamá zowel de teeltcapaciteit als de afzet op de internationale markt uitbreiden. Momenteel exporteert het bedrijf tussen de vier en zes containers ananas per week, maar het hoopt dit volume op korte termijn te verhogen naar acht containers.

De belangrijkste exportmarkt is Spanje, maar er wordt ook fruit verzonden naar andere Europese landen zoals Duitsland en Portugal. Rudas vermeldt echter dat de Amerikaanse markt achtergebleven is en het bedrijf werkt aan het reactiveren van de ananasexport naar de VS. Het bedrijf is ook bezig met het behalen van de GlobalGAP en GRASP certificeringen om toegang te krijgen tot een bredere markt.

Industria 4.0 Panamá is standhouder op de Fruit Attraction, waar het op stand 4E17 in hal 4 niet alleen ananas en gember zal promoten, maar ook andere opkomende producten zoals pompoen.

Voor meer informatie:
Kimberly Rudas (manager)
Industria 4.0 Panamá S.A.
La Chorrera, Corregimiento de Iturralde
Panama
Tel: +507 6334-8964
[email protected]
www.industriapty.com

Publicatiedatum: