Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mangosector Guatemala wil zich meer richten op Europa

De afgelopen tien jaar heeft de Guatemalteekse mango-export ups en downs gekend. De hoogst piek werd in 2014 bereikt, toen bijna 5 miljoen kartons van 4 kilo naar het buitenland werden verzonden, voornamelijk naar de Verenigde Staten. In 2023 en 2024 daalde de export echter naar respectievelijk 4,3 en 3,5 miljoen kartons. "De daling was voornamelijk te wijten aan klimaatveranderingen die de teelt beïnvloedden, zoals onregelmatige regenval en extreme hitte", zegt Cinthia Carías, coördinator van het mangocomité van de Guatemalteekse organisatie Agexport.

Naast Tommy Atkins worden in Guatemala ook Kent, Ataulfo en Keitt mango's geteeld, hoewel het exportaandeel van die laatste rassen minimaal is vergeleken met Tommy Atkins. Carías geeft ook aan geïnteresseerd te zijn in uitbreiding van de export naar Chili en Europa, hoewel deze markten extra uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van certificering en logistieke kosten.

De weersomstandigheden in Guatemala zijn zeer gunstig voor de mangoteelt en de grond is er vruchtbaar. Telers proberen niet alleen te voldoen aan internationale kwaliteitsnormen, zoals de hydrothermale processen die het USDA vereist voor de Amerikaanse markt, maar investeren ook in duurzame teeltpraktijken. "Het tropische klimaat en de geavanceerde teeltpraktijken stellen ons in staat mango's te oogsten die voldoen aan de veeleisende kwaliteitseisen van de internationale markt", legt Carías uit.

Naast de economische impact heeft de mangosector in Guatemala ook een sterke sociale component. Volgens Carías genereert de export van mango's niet alleen belangrijke buitenlandse valuta voor het land, maar creëert het ook banen, vooral op het platteland.

Met het oog op de toekomst werken het mangocomité en de aangesloten bedrijven aan het verbeteren van de efficiëntie in de teelt en het verminderen van de volumes fruit die worden weggegooid, met als doel de export in de komende jaren te verhogen. Carías is optimistisch: "Na een seizoen met weinig opbrengst verwachten we nu een toename van de oogst en de export."

Het verkennen van nieuwe markten zoals Europa en Chili maakt deel uit van de langetermijnstrategie, hoewel erkend wordt dat de concurrentie met landen als Mexico, Peru en Brazilië groot is. "We willen onze weg vinden naar markten die we al hebben verkend en waar we groeikansen zien, ondanks de uitdagingen die ze met zich meebrengen", aldus Carías.

Agexport stimuleert mangotelers door hen toegang te bieden tot training, certificeringen en samenwerkingsfondsen waarmee ze hun teeltpraktijken en de kwaliteit van hun exportproducten kunnen verbeteren. De organisatie treedt op als tussenpersoon tussen enerzijds telers en exportbedrijven en anderzijds certificeringsautoriteiten.

De mangosector in Guatemala staat voor grote uitdagingen, maar heeft ook een sterk potentieel, gezien de kwaliteit van het product, de vruchtbare bodem en de aandacht voor een duurzame en sociale ontwikkeling.

Voor meer informatie:
Cinthia Carías
Agexport Mango Committee
Guatemala
Tel: +502 2422 3676
[email protected]
www.export.com.gt

Publicatiedatum: