Afgelopen vrijdag heeft Pomanjou, onderdeel van de Innatis groep, zijn gloednieuwe fruitverwerkingsfaciliteiten in het Franse Verrières-en-Anjou ingehuldigd. Met een investering van € 30 miljoen werd de opslag, sortering, verpakking en verzending op één locatie van 14.300 m² samengebracht waar moderniteit, efficiëntie en nieuwe technologieën hoogtij vieren. "Voorheen passeerden onze appelen twee locaties die elkaar aanvulden qua activiteiten. Nu kunnen we een aanzienlijke hoeveelheid tijd besparen", meldt Alice Gianola, communicatiemanager van de groep.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken
En voor dit langverwachte nieuwe pakstation heeft Innatis groots gedacht: 2.500 m² zonnepanelen bedekken het terrein van 3,9 ha en voorzien de site van energie om de sorteer- en verpakkingshal te verwarmen. Er zijn 20 koelruimtes met gecontroleerde atmosfeer, elk met een capaciteit van 240 ton fruit in kolommen tot 12 bins hoog. Er zijn ook vier normale koelruimtes, elk met een capaciteit van meer dan 1.000 ton.
Aan het einde van deze enorme gang met koelruimtes bevindt zich de verpakkingsruimte. Met uitzondering van twee mensen die toezicht houden op de machine en één die de computer bedient, zijn alle handelingen geautomatiseerd. Met het optische sorteersysteem kunnen tot 40 specificaties worden geconfigureerd. Elke appel wordt vanuit elke hoek gefotografeerd, waarbij 30 foto's worden gemaakt voordat de appel in een van de 40 sorteerkanalen wordt ingevoerd. Zodra het kanaal vol is, wordt het geleegd en automatisch gereinigd door een robot om het water schoon te houden.
Zodra de bins gevuld zijn, worden ze automatisch gelabeld ten behoeve van de traceerbaarheid. In totaal worden 18 tot 20 ton appelen per uur gesorteerd. Dan volgt een van de enige menselijke interventies in de keten: het ophalen van de bins om ze naar de koelopslag te brengen.
Klik hier voor de fotoreportage
De 5 tot 10% appelen die worden afgekeurd worden automatisch afgevoerd via een netwerk van ondergrondse leidingen, waar de operatie voorheen menselijke tussenkomst vereiste. Het is een manier om over de hele linie te besparen en geen "kosten te maken voor fruit dat niets oplevert".
Het fruit wordt vervolgens gedroogd en geborsteld. Daarna worden ze droog, glanzend en geschrobd verpakt zonder gebruik van chemicaliën. Vervolgens worden er verschillende verpakkingsmachines gebruikt om aan de behoeften van elke klant te voldoen. Het palletiseersysteem is zo ontworpen dat er nooit een onderbreking is in de lading, wat opnieuw een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken
Naast de rondleiding door het pakstation konden de gasten de boomgaarden bezoeken, waar verschillende teelttechnieken en rassen werden gepresenteerd, waaronder de beroemde HoneyCrunch en Zingy.
Voor meer informatie:
Alice Gianola
Innatis
[email protected]