Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marius van Arkel, Fruitstation van Arkel:

"Kwaliteit Elstar ongelofelijk goed, met Conference moeten we dit jaar rekening houden met een hageltje"

Tholen - De hardfruitpluk is in volle gang. In een eerste inschatting geeft Marius van Arkel van het gelijknamige pakstation aan dat de oogst van de Conference-peer 5-10% achterblijft bij de toch al lagere verwachtingen. "En we hadden al niet zo'n hele hoge schatting. We zullen dus met z'n allen rekening moeten houden met een kleinere oogst dan de afgelopen jaren. Verder zit er bij de Conference nogal eens een hageltje op. Aan de boom lijkt de schade vaak nog wel mee te vallen, maar na het sorteren valt het niet altijd mee. Daar moeten we dit jaar mee leren leven", vervolgt Marius.

"Ook de Elstar-oogst ligt wat lager. De kwaliteit van de Elstar vind ik dit jaar echt ongelofelijk goed. De smaak is goed, de hardheid klopt en ook de maat is mooi. Daarin zijn de consumentenwensen de afgelopen jaren toch wat verschoven, die zijn toch zo'n 5 mm naar beneden gegaan. Niemand wil meer een 80'er hebben. De appel blijft een tussendoortje en grote appels eten niet makkelijk. En ook de prijs van het fruit zal daarbij een rol spelen. Maar gelukkig zijn de appels nu perfect van maat."

Ook over de vraag uit de markt is Marius niet ontevreden. "Doordat we gelijk smaakvol fruit kunnen leveren, is de vraag naar zowel de Conference als Elstar goed en zie je dat de consument herhalingsaankopen doet en daar moeten we het toch van hebben. Ik vind dat het fruit ook voor een mooie prijs in de winkel ligt. Een aantal jaar geleden zag je bij de nieuwe oogst nog weleens aanbiedingen voor 70 cent in de winkel. Dat is niet nodig. Je zag dan vaak dat een supermarkt de appels veel te lang in het DC had staan en dat je je de ene week je uit de naad moest werken om alles te leveren en dat er de week daarop nauwelijks vraag was. Een eerlijke prijs waarmee de verkoop stabiel doorloopt, is voor iedereen veel beter."

Fruitstation van Arkel zet jaarlijks zo'n 15 miljoen kilo fruit af, waarvan een derde zelf wordt geteeld. "Er is dit jaar behoorlijk wat fruit op het hout verkocht en dat voor goede prijzen. Elstar en Conference zijn op het hout voor prijzen tussen de 65 en 72 cent verkocht, de prijs van de Jonagold-appels lag daar iets onder. Maar ik blijf benadrukken dat de telers deze prijzen ook nodig hebben om investeringen te doen. De pluk blijft nog veelal handjeswerk en dat is een stuk duurder geworden", besluit Marius. "Al met al zijn de vooruitzichten voor het seizoen positief. Wel hoop ik dat de temperatuur wat zakt, want met temperaturen boven de 25 graden is het wel peentjes zweten geblazen voor de plukkers."

Voor meer informatie:
Marius van Arkel
Fruitstation Van Arkel
Tel.: +31 (0)6 22 94 04 13
[email protected]
www.fruitstationvanarkel.nl