Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Strijbis, Tovano:

"Verkoop moerbeibessen in een paar jaar tijd geëxplodeerd"

Tholen - De maanden juli en augustus zijn traditiegetrouw de rustigste in de noten- en zuidvruchtenhandel. Met de R in de maand komt daar echter verandering in. "We hebben mooie aankomsten gepland en we zijn klaar om te knallen tot de Kerst", vertelt Richard Strijbis van Tovano. De notenhandelaar is in goede conditie. In juni voltooide hij namelijk de Styrkeprøven, ofwel de grote krachtproef die bekend staat als één van de oudste en meest uitdagende eendaagse fietstochten van de wereld. De route begon 's morgens om half vijf in Trondheim en eindigde 's avond ruim 500 kilometer verderop, in Oslo.


Minivijgen

Inmiddels is hij weer opgeladen voor het nieuwe seizoen. "We hebben mooie aankomsten gepland staan. Zo worden van de Spaanse snackvijgen, abrikozen, Nour-dadels, hazelnoten en Diamond-walnoten de komende tijd de nieuwe oogst verwacht. Er komt genoeg aan. Ook krijgen we de nieuwe oogst vijgen uit Turkije weer binnen. De beschikbaarheid is beperkt en ze zullen dan ook niet goedkoop zijn, maar beter duur dan niet te koop, zei mijn illustere voorganger Toon van Noort altijd!" Aan de verse goudgele, ronde Bahri-dadels waagt de notenhandelaar zich niet. "We krijgen weleens de vraag en het is ook een prachtig en smaakvol product, maar het is maar een kort seizoen en bovendien zijn het qua gevoeligheid net aardbeien. Vandaar dat we hier onze vingers liever niet aan branden."


Moerbeibessen

"Ook van de moerbeibessen krijgen we weer nieuwe aankomsten binnen. Dat is in korte tijd een leuke productgroep geworden. Verkochten we daar een paar jaar geleden nog hooguit 5 ton van, inmiddels gaat er in een jaar zomaar 100 ton het magazijn uit. Veel van die bessen verdwijnen uiteindelijk in de muesli in de yoghurt van de consument." Een andere productgroep die de laatste jaren in opkomst is, is de lijn gedroogd Zuid-Afrikaans fruit, zonder toegevoegde cijfers. "We zijn gestart met mango en ananas en dat zijn nog altijd de hardlopers, maar inmiddels zijn daar negen andere fruitsoorten aan toegevoegd. De kracht is dat er aan dit fruit geen suikers zijn toegevoegd en dus alleen uit natuurlijke suikers bestaat. De typisch Zuid-Afrikaanse presentatie maakt het product echt af. We verkopen dit gedroogde fruit ook steeds vaker aan de etnische doelgroep."

"Verder krijgen we wekelijks aanvoer binnen van Tunesische dadels. Deze verkopen we zowel in 200 als 400 gram en 5 kilo. Waar de afzet van de Medjoul-dadels momenteel iets lager is, blijft de verkoop van de Tunesische dadels goed op peil. Wat helpt is dat we werken met sterke merken van onze vaste leverancier. Daar komen de klanten op terug, die hebben er verder geen omkijken naar. Dat zien we ook met onze vaste merken voor de Californische en Chileense walnoten, Australische amandelen en Turkse vijgen. Die merken zijn echt top of the bill en daar komen mensen echt voor terug."


Dadels zonder pit

Voor meer informatie:
Richard Strijbis
Tovano
Transportweg 47
4676 LM Maasdijk
+31 (0)174 52 83 33
[email protected]
www.tovano.nl