Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland blijft Oekraïense aardappelsector steunen

Nederland ondersteunt de aardappelsector in Oekraïne al vele jaren, door onder andere te helpen bij het verbeteren van teelttechnologie, opslag en institutionele capaciteitsopbouw, evenals bij het realiseren van exportpotentieel.

Momenteel is het belangrijk om een strategie voor de ontwikkeling van de aardappelsector op te stellen, gezien de uitdagingen door de oorlog, het verlies van infrastructuur en logistieke complicaties. Dit benadrukte Carolien Spaans, landbouwconsulent van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Oekraïne, tijdens de All-Ukrainian Potato Day op 30 augustus 2024. Dit evenement vond plaats in de Volyn-regio op het teeltbedrijf Eco Tour.

Volgens Carolien Spaans kan de ervaring van Nederland nuttig zijn voor vertegenwoordigers van de Oekraïense sector bij het bepalen van prioriteiten en het opzetten van samenwerking met internationale organisaties.

"Er wordt al jaren gedebatteerd over de volgende stappen in de aardappelsector, waarbij verwerking een van de topprioriteiten is. Tijdens het evenement had ik de gelegenheid om te spreken met fabrikanten, verwerkers en leveranciers uit de sector, en ik hoorde veel waardevolle ideeën die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van zowel de aardappelsector als de Oekraïense economie als geheel. Verwerking is een belangrijke stap, maar het gaat niet alleen om investeringen in verwerkingsbedrijven. Er is ook een uitgebreid netwerk van grondstoffenproducenten nodig, die aan kwaliteitsnormen moeten voldoen en de benodigde hoeveelheden grondstoffen voor verwerking moeten leveren. Het is dus essentieel om een nauwe en effectieve samenwerking tot stand te brengen tussen alle deelnemers en leveranciers in de aardappelsector."

De steun van Nederland beperkt zich niet alleen tot projecten voor de ontwikkeling van de Oekraïense aardappelsector; in de regio Chernihiv wordt momenteel een gezamenlijk project uitgevoerd met deelname van particuliere bedrijven uit Nederland en Oekraïne. Dit project is gefinancierd binnen de eerste ronde van het UPF (Ukrainian Partnership Facility) programma. Een nieuwe ronde van dit programma wordt in oktober van dit jaar geopend.

Subsidieaanvragers kunnen Nederlandse bedrijven zijn die projecten in Oekraïne willen uitvoeren met een focus op wederopbouw en duurzaam herstel.

Meer informatie over het project is te vinden op Ukraine Agriculture and Food Security Platform Meeting.

Publicatiedatum: