Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Over een week eerste Sila aardappelen beschikbaar

"We staan klaar om te beginnen met de oogst van de Sila aardappel met beschermde geografische aanduiding. Dit is iets eerder dan gebruikelijk. De oogst zal doorgaan tot half november", zegt Albino Carli, directeur van het consortium Produttori Patate Associati (PPAS) uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië.

"De vroege start is te danken aan het feit dat de aardappelen ook een paar dagen vroeger dan normaal werden gepoot, vanwege een droge winter en een zachte lente zonder extreme weersomstandigheden. De warme temperaturen van het late voorjaar en de vroege zomer bevorderden de ontwikkeling van de planten, maar de recordbrekende zwoele zomer veroorzaakte wat schade. Bovendien werden we de laatste tien dagen van augustus geteisterd door hagelbuien."

"Dit alles zal resulteren in iets lagere opbrengsten dan aanvankelijk verwacht. Op dit moment verwachten we 10% minder aardappelen te rooien, maar het kan zijn dat de oogst van de late rassen die opbrengstdaling gedeeltelijk compenseert. De middelgrote maten zullen overheersen."

"Terwijl de prijzen voor de gangbare aardappelen iets kunnen terugvallen, gezien het grotere aanbod in Noord-Europa, is de Patata della Sila IGP een erkend smaakproduct dat zijn eigen positie heeft op de markt, ongeacht de prijsvariatie en de dynamiek in de sector. In het licht hiervan denk ik dat de referentieprijzen in lijn zullen liggen met die van vorig jaar: rond de €1,40 per kilo voor de belangrijkste verpakking van 1,5 kilo", legt Carli uit.

De directeur benadrukt dat, in tegenstelling tot vorig jaar, toen de afzet van het product later van start ging, in oktober, de start dit jaar gepland staat voor volgende week, en in ieder geval tussen 10 en 15 september. "We zijn ervan overtuigd dat we al over een week in de schappen van de Italiaanse supermarkten zullen liggen. Dit betekent ook een maand extra verkoop."

Of het nu gaat om de Patata della Sila IGP of zoete aardappelen, volgens Carli is het gevoel dat dit producten zijn die zowel de retail als de consument aanspreken. "Dit belooft veel goeds voor het komende seizoen."

Zoete aardappelen
"De hoge temperaturen hebben een regelmatige ontwikkeling van de zoete aardappelen mogelijk gemaakt. De kwaliteit is goed en ook de maatsortering is prima. Over een week beginnen we met de afzet. Het doel is om meer en meer de zoete aardappelen van Italiaanse oorsprong te promoten. Het areaal is niet gewijzigd, maar de telers leren steeds beter om te gaan met het gewas", besluit Carli.

Voor meer informatie:
Consorzio Produttori Patate Associati Soc. Coop. Agricola
C/da Garga 4 - S.S. 107 km 83,400
87055 San Giovanni in Fiore (CS) – Italië
[email protected]
www.patateppas.it

Publicatiedatum: