Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru kiest voor late mandarijnenrassen

De afgelopen tijd heeft Peru marktaandeel gewonnen op de citrusmarkt, vooral met mandarijnen. De export is toegenomen dankzij de opening van nieuwe markten die het Peruaanse citrus sterk weten te waarderen.

De internationale mandarijnenmarkt is sinds de pandemie zeer onstabiel. De wereldwijde handelscycli zijn aan verandering onderhevig geweest en nieuwe concurrenten hebben hun intrede gedaan. Aanvankelijk begon Peru met generieke mandarijnenrassen, maar na verloop van tijd is de teelt gediversifieerd naar meer internationaal gewaardeerde variëteiten. Ze kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen: hybriden, zoals Murcott en Nadorcott, die goed zijn voor 75% van de oogst; clementines, goed voor 15%, en Satsuma's, goed voor de resterende 10%.

Peru is ook geëvolueerd naar de teelt van late mandarijnenrassen, als reactie op de internationale marktvraag. Het El Niño klimaatfenomeen trof vooral de vroege variëteiten, wat resulteerde in een opmerkelijke daling van de opbrengst van Satsuma's en bepaalde clementines, terwijl de late rassen, zoals Murcott en Nadorcott, een aanzienlijke groei kenden.

Tussen januari en juli exporteerde Peru 143.410 ton mandarijnen met een waarde van € 167 miljoen, wat zowel een stijging van het volume als van de waarde betekent. De gemiddelde prijs bedroeg € 1,16 per kilo, 18% hoger dan het voorgaande jaar. De Verenigde Staten was de belangrijkste exportbestemming (+54%), terwijl er minder naar Europa werd geëxporteerd, ondanks de prijsstijging.

Bron: Fresh Fruit / agraria.pe

Publicatiedatum: